Elektromos beporzás

Bristoli kutatók szenzációs felfedezést tettek a méhek és a virágok együttműködésével kapcsolatban. Kiderült, hogy a virágok elektromos kapcsolattal vezérlik a beporzásukat.

A Bristoli Biológiai Tudományok Intézetének munkatársa szerint a virágok valóságos hirdetési ügynökségként működnek a szaporodásuk érdekében. A növények nemcsak virágjuk rikító színével, illatával, hanem elektromos vonzással is csalogatják a beporzást vállaló rovarokat. A bristoliaknak azt is sikerült kimutatniuk, hogy a méhek veszik is az „adást”. A növények általában kismértékű negatív töltéssel rendelkeznek, amivel gyenge elektromos erőteret generálnak maguk körül. A méhek ezzel szemben jelentős pozitív töltést szednek össze röpködésük közben, ami akár 200 V is lehet. A látvány és az illat hatására a virághoz közeledő rovar így vonzó elektromos erőtérbe kerül, ami akcióra, virágpor gyűjtésére serkenti.

Még meglepőbb volt az a mérés, amit a méh látogatása előtt és utána észleltek egy petúnia kocsányán. Amikor a méhecske benyomult a tölcsérbe, a kocsány potenciálja megváltozott, és a rovar távozása után percekig ezen az értéken maradt. A kutatók feltételezése szerint a virág így tudatja az újabb látogatókkal, hogy egy méh ügyködött itt percekkel ezelőtt. A feltételezést tett követte, és kimutatták, hogy a poszméhek tényleg elvesztik érdeklődésüket a nemrég látogatott virágokkal szemben. A kutatók azt is kimutatták, hogy a méhek színtanulási képessége jelentősen javul, ha elektromos információt is kapnak a színek mellé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.