Akik kiszorulhatnak az előrejelzési piacról

Hazánkban jelenleg legfeljebb 30-40 magánmeteorológus dolgozhat, de nem ők akasztják le a nagy megbízásokat, hiszen az állami vállalatok, illetve a média nagy része is az OMSZ-től vásárol.

A magánszféra két legismertebb neve Aigner Szilárdé és Pártai Luciáé. Pártai Lucia – az OMSZ volt tudományos főmunkatársa – meteorológus- és matematikusdiplomát tud felmutatni. Aigner Szilárd meteorológus- és fizikusdiplomát szerzett, korábban ő is az OMSZ tudományos főmunkatársa, az előrejelző főosztály vezetője volt. Kettejük cége – különböző nevek alatt – 1990-óta működik a meteorológiai szakmában, kizárólag magántőkével.

Kezdetben családi mikrovállalkozás volt, ma már 15-20 családnak ad megélhetést. Munkájuk nagyrészt rövid- és középtávú (0–12 napos), folyamatosan frissülő időjárás-előrejelzések készítéséből áll, kiemelt figyelmet fordítva az élet- és vagyonbiztonságra. Emellett légkörfizikai szakértői, oktatói, tanácsadói feladatokat, tudományos ismeretterjesztést is folytatnak. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerük segítségével napjainkban Európa számos országán kívül tengerentúli együttműködéseik is gyarapodnak. Hazai rendszeres megrendelőik száma jelenleg 50-60.

A magánmeteorológia másik megkerülhetetlen szereplője az Időkép.hu portál. A vállalkozás első „kezdeménye” 2004 elején jelent meg. A fejlődés azóta töretlen. Igazi lendületet a C3 Kulturális Alapítvány Szabadfogású Számítógépversenyének fődíja adott, mely az Origo 1,2 millió forintos ösztöndíját és egy szervergépet jelentett. 2006-ban így számos új, a meteorológia világában addig ritka adatsor, köztük a hóvastagságot megjelenítő élő térkép vált elérhetővé. 2007 novemberétől saját egynapos előrejelzési modellt is futtatnak, mely a világon egyedülálló módon a hivatalos mérések mellett a saját észlelőtábor által küldött adatokat is felhasználja a még pontosabb előrejelzések érdekében.

A cseh Meteopress szervezettel történő együttműködés részeként 2010 márciusában Budapesten telepítették az Időkép első meteorológiai lokátorát. A Nagytétényben elhelyezett csapadékradar segítségével 178 kilométer sugarú körben folyamatosan figyelhető a csapadéktömbök mozgása.

A honlapot működtető Időkép Kft. meglátása szerint az ágazatot alapjaiban érintő, formálódó meteorológiai törvény a magánmeteorológiai szolgáltatók ellehetetlenülésén messze túlmutat. „Ez a folyamat úgy is értelmezhető, hogy egyetlen, jelentős és évekig tartó humán és anyagi befektetést igénylő, teljesen magyar vállalkozást sem lehet annak kockázata nélkül működtetni, hogy azt ne lehetne egyik pillanatról a másikra »államosítani« (vagyis a tevékenységet megtiltani és/vagy a potenciális klientúrát állami beszállító használatára kötelezni).

Ez rendkívül súlyos üzenetet hordoz a vállalkozási kedvre, a befektetésekre, közvetve pedig a munkahelyteremtés lehetőségeire nézve” – juttatták el lapunkhoz véleményüket az egyik legnépszerűbb hazai meteorológiai portál munkatársai. A cég meteorológusai sem előrejelzések készítéséhez, sem szolgáltatásaik nyújtásához nem használnak OMSZ-adatokat. A 24 órás ügyeletet ellátó Időkép teljes értékű saját infrastruktúrával rendelkezik. Nyolc nagy hatótávolságú, percenként frissülő radarjuk működik, 25 villámlokalizációs szenzort és 150 szélmérőt, valamint több száz általános meteorológiai állomást használnak. A hálózatot az aktuális igényeknek megfelelően folyamatosan fejlesztik, bővítik.

A megbízhatóságot a nagyközönség is visszaigazolja – lehet, hogy épp ez a baj? Az Időkép oldalait az elmúlt időszakban dinamikusan növekvő nézőtábor kereste fel: az utolsó négy évet tekintve minden évben megduplázódott olvasóik száma. Az Időkép jelenleg naponta átlagosan 320 ezer egyedi látogatót, mintegy félmillió látogatást és 1,5 millió oldalletöltést ér el. Eseménydús napon a látogatottság eléri a félmillió nézőt mintegy 1-1,5 millió látogatással és ötmillió oldalletöltéssel, ami nagyobb, mint az Indexé. Az eddigi rekordot idén februárban érték el: február 3-án 733 ezer egyedi látogató kereste fel oldalukat. Az Időkép meglátása szerint azért válhattak ennyire népszerűvé, mert az érdeklődők számára sokszor megfoghatatlan, „száraz” fizikai és matematikai összefüggések helyett színes, vizuálisan gazdag, felhasználóbarát módon jelenítik meg az időjárási jellemzőket.

Térképeiket gyakran frissítik, emellett pontos, naprakész és részletes információk minél szélesebb körű megjelenítésére törekszenek. Aktívan építenek a mintegy 325 ezres Facebook-közösségükre, akik előszeretettel osztják meg velük a legfrissebb helyi időjárási jellemzőket látványos, érdekes fotók és videók segítségével. Az Időképhez hasonlóan nagy látogatottságot mutat fel a Köpönyeg.hu időjárási portál. A weboldal 2006-ban indult az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő szolgáltatásával, a 15 napos előrejelzéssel. A Köpönyeg.hu 2009-ben alkotta meg Magyarország első pollentérképét, majd elkészítette a 15 percenként frissülő jelen idejű térképet is.

A fejlesztések sorát az egyedi vizualizációval készített légszennyezettség-térképpel bővítette, amely kapcsolódó adataival együtt egyedülálló a hazai időjárásportálok kínálatában. A Köpönyeg.hu az egyetlen magyarországi időjárásportál, mely közel húszezer külföldi településre ad tíznapos meteorológiai előrejelzést. A Köpönyeg.hu közleményében megemlíti, hogy ugyan egyeztetésre nem kapták meg, és így még nem ismerik a meteorológiai törvény tervezetét, örülnek a jogszabálynak, amennyiben az a szakmai közösséget támogatja. „Mi, a Köpönyeg.hu csapataként, a kérdésben a meteorológusok oldalán állunk, továbbra sem az OMSZ céljai és feladatai ellen, hanem azok mellett” – olvasható óvatos közleményükben.

Hozzáteszik, hogy a tervezett törvény várhatóan semmilyen hatással nem lesz a magánszolgáltatók tevékenységére, amennyiben azok az előrejelzéseiket nem állami, önkormányzati szervezetnek szeretnék értékesíteni. A Köpönyeg.hu előrejelzései sem az OMSZ adataira épülnek – az előrejelzések készítésekor német és finn partnereik időjárási modelljeinek adataira, valamint mesterdiplomával rendelkező meteorológusuk szaktudására támaszkodnak. A Köpönyeg.hu jelentős, 135 ezres Facebook-közösséggel bír. Népszerűségére jellemző, hogy egy nap alatt átlagosan 270 ezer látogató nézi a 15 napos előrejelzést felvonultató honlapot. A Köpönyeg.hu szolgáltatásai mobilplatformokon is futnak, iOS alkalmazása jelenleg – felhasználói visszajelzések alapján – a legjobb minősítésekkel rendelkező magyar időjós-alkalmazás.

Hamarosan megjelenik rég várt Android alkalmazásuk új verziója is, amelyet az iOS-en megszokott minőségben készítenek el klienseiknek. Kérdés, milyen jövőképet látnak ilyen helyzetben maguk előtt a magánmeteorológusok. Az Időkép válasza: amennyiben hazánkban jogilag ellehetetlenül a működésük, és ha partnereiket törvény kötelezi, hogy csak az OMSZ-től vásárolhatnak meteorológiai előrejelzéseket, szolgáltatásokat, akkor a Magyarországra irányuló tartalom esetében főként média fejlesztésére koncentrálnának, amíg nem változna a szabályozás.

Itthon megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva partnercégeikkel más kelet-közép-európai országokban építkeznének tovább, ahol a jogi környezet az európai uniós normákkal összhangban nemhogy gátolja, hanem elősegíti a fejlődést, az innovációt, a szabad versenyt. Igen szomorú és elgondolkodtató, ha ez lenne a jövő egy sikeresnek mondható, igen népes tábor tájékozódását elősegítő magyar vállalkozás esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.