A pótfarok csak gyenge másolat

Halványult kicsit a tudósok abbéli reménye, hogy a gyíkok bravúros farokpótlását utánozva emberi végtagokat is vissza tudjanak növeszteni a közeljövőben.

Egy tüzetesebb vizsgálat ugyanis rávilágított arra, hogy a gyíkok újranövesztett farka csak gyenge helyettesítője az eredetinek. Sem anatómiailag, sem működésében nem hasonlítható össze a kettő. Rebecca Fisher, az Arizonai Orvosi Egyetem kutatója zöld anoliszokat, más néven varázsgyíkokat vizsgált. A The Anatomical Record című folyóiratban közölt cikk alapján úgy tűnik, még ha sikerülne is lemásolni a regenerációs folyamatot, az újranőtt végtag nem helyettesíthetné az eredetit.

Fisher rámutatott arra, hogy a varázsgyíkok új farkába nem nőnek vissza a csontok, azaz nincsenek benne csigolyák és ízületek, csupán egy hosszúkás porcból álló csőszerű tubus az egész. Ennek megfelelően a benne lévő izmok is különbözőek. A rövid, sokféle izomrost helyett az új farokban csak egyféle, hosszú rost található, amellyel az új testrész már sosem lesz olyan rugalmas és hajlékony, mint az apró csontocskákból, ízületekből és izmokból álló eredeti farok.

Sőt, az új farkakból hiányoznak az idegek is. A kutatók felfigyeltek arra, hogy a porccsövek falán apró, áttört lyukak vannak, amelyeken erek haladnak át, mellőlük azonban hiányoznak az idegrostok. Sem a porccső belsejében, sem az izmok körül, vagy közvetlenül a bőr alatt nincsenek. Az idegek közvetlenül a farok tövénél véget érnek. Valójában ez az, ami aggályossá teszi, hogy a gyíkokat utánozva valaha is regenerálni lehet majd megsérült, vagy elvesztett emberi végtagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.