Megtalálták Mona Lisa csontjait?

Régészek egy csontvázat találtak annak a firenzei kolostornak a padlója alatt, ahol azt feltételezik, hogy Leonardo da Vinci remekművének, a Mona Lisának modellül szolgáló hölgyet eltemették. Kérdés persze, hogy ki volt egyáltalán a modell.

Lisa Gherardinit, a vagyonos firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo feleségét – egy nemrégiben felfedezett halotti anyakönyvi kivonat szerint – Firenzében, a Szent Orsolya-kolostorban temették el 1542-ben. A régészek ásatást kezdtek a kolostorban, hogy megoldhassák végre a fél évezredes rejtélyt, ki volt a világhírű festmény modellje.

Az Olaszországban La Giocondaként ismert festmény modelljéről nem találtak feljegyzéseket Leonardónál. Nem is volt világos, kit festett meg a művész. A kortárs Giorgio Vasari vélte úgy, hogy Lisa del Giocondo lehetett a modell, és bár voltak más jelöltek is, a művészettörténészek többsége manapság elfogadja ezt a vélekedést.

A hölgyről tudni lehet, hogy férje halála után kolostorba vonult, és apáca lett. A Szent Orsolya-zárdában halt meg 1542-ben, 63 évesen.

A régészek tavaly kezdték el a kolostor feltárását. A Lisa eltemetésének vélt helyén találtak is egy női koponyát 1,5 méterrel a kolostor eredeti padlószintje alatt más emberi csontmaradványokkal, borda- és csigolyacsont-töredékekkel együtt. Most pedig előkerült a csontváz is. Az antropológusok jelenleg azt vizsgálják, hogy a koponya és a csontváz ugyanannak az embernek a földi maradványa-e. „Egyelőre nem tudni, hogy a csontmaradványok egy vagy több embertől származnak-e, de az a korábbi feltevésünk, hogy a mára elhagyatottá és romossá vált Szent Orsolya-kolostorban embericsont-maradványok lehetnek, máris bizonyítást nyert” – nyilatkozta Silvano Vinceti ásatásvezető régész az AP munkatársának.

A csontmaradványok összevetése után a kutatók megpróbálnak a maradványokból DNS-t kinyerni, amit aztán Lisa del Giocondo két, a közelben eltemetett gyermekének DNS-ével vetnek egybe, hogy a rokonságot és ezzel a nő személyét azonosítani tudják. Ha sikerül bebizonyítani, hogy a csontmaradványok Lisa del Giocondótól származnak, a koponyáról a törvényszéki szakértők arcrekonstrukciót készíthetnek, amely egybevethető lesz Leonardo portréjával.

Vinceti az AP-nek ugyanis azt nyilatkozta: ő azon kisebbséghez tartozik, aki nem hiszi, hogy Leonardo portréján kizárólag Lisa del Giocondo látható. Hosszú hónapokon át tanulmányozta a párizsi Louvre-ban őrzött festményt, és úgy véli, rejtett jelképeket fedezett fel rajta. Ezek szerinte arra utalnak, hogy bár a fiatal nő ült modellt a zseniális művésznek, de a megfestett vonások valójában a festő azon fiatal tanítványának, Andrea Salainak a vonásait őrzik, akihez Leonardót állítólag bensőséges kapcsolat fűzte.

Az ásatás helyszíne
Az ásatás helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.