Batbot, a legcsendesebb drón

Évtizedek óta repked a tévékben a Batman – a repülni is képes denevérember. Sikerein felbuzdulva, az USA hadseregének részleges támogatásával (egyes alkatrészek fejlesztésében az amerikai Providence Egyetem és a svájci Nemzeti Robotkutató Intézet szakemberei is segítségére voltak) alkotta meg különleges drónváltozatát Julio Colorado, a madridi műegyetem kutatója.

A Batbot (szabad fordításban: Robdenevér, azaz robotdenevér) fő előnye, hogy az Afganisztán határvidékén már rendszeresen használatos, légcsavaros vagy sugárhajtású drónoknál, pilóta nélküli robotrepülőknél sokkal csendesebb lopakodó képességű szerkezet.

Megalkotói a szürkefejű repülőkutya szárnyalási technikáját vették alapul. A Batbot testében kapott helyet kis akkuja, elektromotorja és a „szárnycsontjait” a vállához rögzítő csuklók. Hasonlóan csuklósak könyök- és ujjcsontjai. A csontváz alaktartó, emlékező fémötvözetből készült. Ezért az egyes elemek – a testben lévő elektronikus memóriaegység által vezérelt elfordításukat követően – az autók csavarrugóihoz hasonlóan visszatérhetnek alaphelyzetükbe. A elektronikus vezérlőegység beépített programját később távirányíthatóvá fejlesztik.

A Batbot kiterjesztett szárnyainak lecsapódásakor azok nagy felületén felhajtóerő keletkezik. Sikláskor viszont a légnyomás által ívelt alakúra formált szárnyaival energiafogyasztás nélkül halad. A Batbot szárnyai a hátracsapásnál kisebb méretűre csukódnak, így jelentősen csökken a légellenállásuk. Az irányítás, kormányzás a két szárny különböző mértékben eltérő mozgatásával történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.