Két teáskanálnyi agy

Egy 21 ezer emberen elvégzett genetikai tanulmány szolgáltatta az eddigi legjobb bizonyítékot arra, hogy egyetlen gén növelheti az emberi intelligenciát. A gén hatása azonban olyan csekély, hogy nem sokat változtat azon az elképzelésen, mely szerint az intelligenciában tapasztalható eltérések gének százain múlnak.

Kevesen kérdőjelezik meg, hogy ezen eltérések zöméért genetikai tényezők felelősek, azonban az eddig elvégzett vizsgálatok során nem sikerült kimutatni egyik gén számottevő hatását sem.

A Nature Genetics szaklapban nemrégiben publikált, nagyszámú alanyon, kifejezetten a genetika és bizonyos agybetegségek közötti kapcsolat tesztelésére tervezett vizsgálat eredménye ezen változtathat. Egyetlen génben (HMGA2) bekövetkezett mutáció mérhető intelligenciabeli változást eredményezett.

Igaz, az intelligencia átlagosan csak 1,29 ponttal változott meg a gén hatására a kísérleti alanyok körében. Annak ellenére, hogy az IQ pontszám egészére nézve nem tűnik nagynak ez az érték, ez az eddig mért legnagyobb egyetlen gén hatására bekövetkezett változás, állítja a 207 kutató együttműködésével elvégzett vizsgálatot vezető amerikai Paul Thompson. Egyes kutatók szerint ez az eredmény egyértelműen igazolja, hogy az intelligencia mértékét számtalan gén együttesen befolyásolja.

Korábban a HMGA2 gént az emberek magasságával hozták összefüggésbe. Az IQ-ban mutatkozó eltérés a gén mutációjának hatására jelentkezik (az örökítőanyagban, vagyis a DNS-ben, egyetlen „C” betűvel jelölt építőelem (citozin) változik „T”-re (tiamin). A „C-betűs” a jó verzió, azon túl, hogy 1,29 ponttal emeli az IQ-t, a teljes agytérfogatot is 0,58 százalékkal növeli. A „C betű” hiánya vagy megléte kb. két teáskanálnyi aggyal jelent többet vagy kevesebbet – állítja a University of California kutatója, Thompson.

A kísérlethez a kutatók mintegy 21 ezer emberből vettek DNS-mintát, és az önkéntesek agyáról felvételt is készítettek a méretbeli különbségek dokumentálása céljából. A HMGA2 agyméret-módosító hatása késztette ezek után a kutatókat a gén IQ-ra kifejtett hatásának vizsgálatára.

Egy párhuzamosan, Ausztráliában, 1642 önkéntes bevonásával készült standard IQ-teszt-vizsgálat adatait is részletesen értékelték a kutatók. Ebből derült ki, hogy a HMGA2 „C-betűs” variánsa hozható összefüggésbe az 1,29 pontos IQ-érték-emelkedéssel. Ha a vizsgált személy mindkét szülőtől ezt a génváltozatot örökölte, a génmódosulat hatása megkettőződött, az IQ kb. 2,6 ponttal nőtt.

Robert Plomin, a Londoni Pszichiátriai Intézet munkatársa, és egy hasonló céllal elvégzett, de eredmény nélkül záródó 2007-es alapvizsgálat vezetője szerint az említett gén felfedezése fontos, ám ehhez 21 ezer embert kellett megvizsgálni, éppen a gén parányi hatása miatt. Véleménye szerint Thompsonék vizsgálata azt sejteti, hogy az IQ-ra nagyobb hatással lévő gének utáni kutatások valószínűleg szintén sikertelenül végződnének.

Steven Pinker, a Harvard Egyetem neuropszichológia-professzora szerint is fontos Thompsonék eredménye, amennyiben valóban helytálló. Úgy véli, a genetikusoknak eddig problémát jelentett a nagy, jól öröklődő tulajdonságbeli (pl. a magasságbeli) eltéréseket okozó, egyedi gének azonosítása.

Ez a hiányzó örökölhetőség paradoxonaként ismert probléma. Mindig is tudtuk – állítja –, hogy e paradoxont kétféleképpen lehet feloldani. Egyik megoldás az, ha az örökölhető tulajdonságokat nagyszámú, ám kis hatással bíró gén befolyásolja, a másik pedig az, hogy mérsékelt vagy nagy hatású, ám igen kis gyakoriságú génekkel állunk szemben. Thompsonék vizsgálata az első lehetőséget támasztja alá, legalábbis az intelligencia esetében.

Jay Leno interjút készít egy négyéves dallasi kislánnyal, aki tagja a legmagasabb intelligenciájú emberek százezres klubjának FOTÓ: REUTERS
Jay Leno interjút készít egy négyéves dallasi kislánnyal, aki tagja a legmagasabb intelligenciájú emberek százezres klubjának FOTÓ: REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.