Mutasd a vénád, megmondom, ki vagy

Hazánkban teljesen újfajta – a vénák háromdimenziós lenyomatán alapuló – beléptető rendszert helyeznek üzembe a Nemzeti Innovációs Hivatalban. Öt éve jelent meg a piacon az első érzékelő, mely vénáink minden emberre egyedileg jellemző szerkezetét, lefutásuk háromdimenziós belső struktúráját tapogatja le infravörös fény segítségével.

A biometrikus technológiát kidolgozó japán Fujitsu havonta 10-15 ezer ilyen szenzort gyárt, melyek jó részét bankautomatáknál, kórházakban és más biztonságos ellenőrzést igénylő helyeken alkalmazzák, az egyedi információt egy beléptetőkártya memóriájában rögzítve.

Hazánkban egy teljesen új, magyar fejlesztés eredményeképpen – mely a Fujitsu alaptechnológiájára építve egy magyar fejlesztők alapította Houdini nevű innovatív kisvállalkozás terméke – a beléptetéshez elegendő az érzékelő elé tartani a kezünket, a szenzor egy másodperc alatt felismeri a jogosultságot. Az eddigi technológiáknál jóval olcsóbb üzemeltetésű rendszer ezentúl a Nemzeti Innovációs Hivatal új székházában működik. Mészáros György elnök a tegnapi tájékoztatón hangsúlyozta, az átlagos személyazonosító eljárások 10-20 paramétert vizsgálnak, míg a vénaalapú rendszer 5 millió pontot vesz figyelembe, így a biztonságossága egyedülálló.

Kovács Péter, a Houdini ügyvezetője szerint a tenyérvénák leolvasására alapuló kétéves magyar fejlesztés (egyebek mellett a cég alkalmazta a technológiát elsőként linuxos platformra) forradalmasíthatja a biztonságtechnikát, mivel ez az egyéb – arc-, hang-, szem- és ujjlenyomat-felismerő – biometrikus rendszereknél jóval kisebb hibaszázalékkal, gyorsabban és egyszerűbb számítástechnikai kapacitással üzemeltethető. Jellemző a pontosságára, hogy az USA bíráit tömörítő szövetség hivatalos kutatásában,melyben összevetették az összes biometrikus azonosítót, a vénaszenzor kapta a legjobb értékelést.

A vénaszenzor értékét emelte ki a Fujitsu biometrikus azonosítókkal foglalkozó európai leányvállalatának az európai és ázsiai térségért felelős igazgatója, Thomas Bengs is, aki a rendszer piaci lehetőségeinek bővülését ecsetelve a magyaron kívül török és amerikai alkalmazásokról beszélt. Hamarosan 80 millió ilyen érzékelő állhat munkába, s egyebek mellett az új berlini repülőtéren is ilyen beléptetőket használnak majd az alkalmazottak azonosítására, de a vénaszenzor másodlagos azonosítóként a bankkártyák, útlevelek, személyi igazolványok biztonságát is magasabb szintre emeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.