A pókfonál hangjai

Shigeyoshi Osaki már 35 éve a pókfonál tulajdonságait vizsgálja. A japán kutatónak az az ötlete támadt, hogy hegedűhúrt készítsen a kiváló szakítószilárdsággal rendelkező pókfonalak ezreinek összesodrásával.

Az elgondolást tett követte, és Osaki elkezdte egy rendkívül termékeny pókfaj fonalait gyűjtögetni. Több ezer szálat tapasztott össze, és végül három ilyen fonalból egy fonatot sodort. Ezután a hagyományos húrokhoz hasonlóan kifeszítette a különböző vastagságúra sodort pókfonatokat egy hegedűn és egészen különleges hangzást sikerült elérnie. Az acélhúrral, a nejlonszállal vagy a bélhúrral összehasonlítva a pókfonat hangzása a magasabb felharmonikusokban sokkal gazdagabb.

Az acélhúr és a nejlonhúr felharmonikusai jellegzetesen alacsonyabb frekvenciatartományba esnek, míg a bélhúr hangzása hasonló az új pókfonathúréhoz. Ennek egyszerű fizikai oka van, a pókfonat anyagának kisebb a belső súrlódása, vagyis a pókszálak rezgésienergia-elnyelése. Egy amerikai fizikus-hegedűművész, Katherine Selby tesztelte az új találmányt, és rendkívül elismerően nyilatkozott róla. Véleménye szerint a pókfonathúrok hangzása a gazdagabb magas felharmonikusoknak köszönhetően fölülmúlja még a különleges bélhúrokét is.

A pókfonat rendkívüli szakítószilárdságának köszönhetően vékonyabb húrokat lehet a hegedűre erősíteni. Ennek köszönhetően gyorsabban lehet a magas hangokat „előcsalni” a hangszerből. Szilárdságának köszönhetően a pókfonathúr sokkal tartósabb is, mint a vékony bélhúr. Előállítása sajnos ma még rendkívül nehéz, ezért a pókokat intenzívebb „tömegtermelésre” kell ösztönözni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.