Önjelző parkoló

Egy ideális parkolóhely jelzi az autósnak, hogy szabad, és merről közelíthető meg a legrövidebb úton. Egy angol mérnöki gárda nemcsak kitalálta, de meg is valósította az önjelző parkolóhelyet a Sussex Innovation Centre-ben, Brightonban.

Minden autós rémálma a parkolóhely-keresés egy zsúfolt parkolóban. Milyen jó lenne, ha a sofőr egy fedélzeti berendezéssel „lekérdezhetné” az üres helyek pozícióit. Adrian Bone és csapata a dél-angliai Brightonban megoldotta ezt a feladatot.

Az ötlet kulcsa egy 7 cm széles érzékelő minden parkolóhely közepén. Az úttestbe bedolgozott folt tartalmaz egy szenzort, ami jelzi, hogy van fölötte autó vagy nincs. A parkolás céljából közeledő autós egy fedélzeti berendezéssel vagy akár egy mobiltelefonra telepített szoftverrel, rádiófrekvencián lekérdezi a parkolóhely szabad helyeit.

A válasz a környék térképén színkóddal megjelölve mutatja a parkolóépületeket és az utcákat. Az egyes színek azt jelölik, hogy az adott területrész parkolóhelyeinek hány százaléka üres. Ezzel az eljárással nem lehet egyetlen üres helyet megtalálni, de nem is az a cél. A megoldás lényege az autósok átirányítása a kevésbé zsúfolt parkolókhoz.

A feltaláló szerint a módszer számos más eljárást is lehetővé tesz. A parkolási ellenőrök például egyetlen gombnyomással leleplezhetik a tilosban parkolókat, amiről a folt szenzora informálja őket. Kiválóan szervezhető a parkolóhelyek optimális kihasználtsága, mert folyamatosan információt ad a betöltöttségre vonatkozóan. Így a parkolási díjakkal „terelgetni” lehet az autósokat a kieső, kihasználatlan és ezért olcsóbb parkolók felé. Los Angelesben kiderült, hogy a parkolót kereső autósok évente 1,5 millió kilométert tesznek meg a leparkolásig. Ha a környezetterhelést nézzük, akkor mindehhez 178 ezer liter üzemanyagot használnak el fölöslegesen, és ez idő alatt 662 tonna szén-dioxiddal szennyezik a légkört.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.