Robothúsevő

Az energiafejlesztésben dolgozó kutatókat mindig érdekelte a Vénusz légycsapója. Ez a növény legyeket, rovarokat csíp el módosult leveleivel, és megemészti őket.

A biomassza speciális hasznosítása lehet az emésztőrobot, amely a Vénusz légycsapója elvén működik. Egy amerikai és egy dél-koreai teamnek sikerült egy olyan mechanizmust létrehoznia, amely pillanatok alatt bezárul, ha egy rovar rászáll.

Egy mesterséges légycsapónak először is észlelnie kell a rovar súlyát, ha rászáll. A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói egy memóriaeffektussal rendelkező fémet és két, kagyló alakú, karbonszálakból álló „műlevelet” állítottak össze légyfogásra. Amint egy rovar rászáll a memóriafém felületére, az pillanatok alatt előző állapotába ugrik, és bezárja a legyet a hozzákapcsolt levelek közé. A légy megemésztését ezután a csapda alján található savak végzik el. A memóriafém kiváló tulajdonsága, hogy egyszerűen áramot kell átvezetni rajta, és újra készenléti állapotba kerül.

A Maine Egyetem kutatói ugyanezt a feladatot elektromos úton oldották meg. Polimermembránokat láttak el aranyelektródákkal, amelyek egy erősítő bemenetére továbbítják azt a jelet, amely a légy súlyának hatására keletkezik a membránban. Az elektronika a gyenge jelet felerősítve ellentétes töltéssel látja el a két levelet, amelyek az elektromos vonzás következtében összezárulnak.

A légycsapda kiváló megoldás lehet a bristoli Ecobotnak, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy apró rovarok megemésztésével elektromos áramot termeljen. A bristoliak eddig kénytelenek voltak maguk vadászni a legyeket, az új csapdamegoldások viszont már autonómmá teszik az emésztőrobotot.

Az amerikai légyfogó robot
Az amerikai légyfogó robot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.