Föld alatti katlan

A budapesti 4-es metró építésével, az új metrószerelvények vásárlásával kapcsolatos problémákról, no meg mostanában a régi, elaggott vonatok műszaki állapotáról sokat hallottunk az elmúlt években. Egy dologról azonban sosem esett szó: okoz-e bármilyen problémát metróalagútjaink hűtése?

A budapesti 4-es metró építésével, az új metrószerelvények vásárlásával kapcsolatos problémákról, no meg mostanában a régi, elaggott vonatok műszaki állapotáról sokat hallottunk az elmúlt években. Egy dologról azonban sosem esett szó: okoz-e bármilyen problémát metróalagútjaink hűtése? Márpedig a világ naponta 100 milliónyi utast szállító kb. 170 metrórendszerében ezzel mindenhol szembesülnek az üzemeltetők. A Victoria vonal például London egyik legmelegebb vonala, nyáron a peronon akár 32 °C is lehet (2006-ban a Central vonalon 47 °C-ot mértek). Ahogy egy ez irányú angol műszaki fejlesztés kapcsán nemrégiben a New Scientist írta, a londoni metró üzemeltetője (LU) új hűtési technológia tesztelésébe és a hagyományos megoldások fejlesztésébe fogott. Ennek részeként elsőként kezdték meg a meleg levegő kiszivattyúzásán túl a hideg levegő bepumpálását, de teszteltek jégtömböket hordozó szerelvényeket is. Bár egyéb „jéghűtéses” módszerük is sikeresnek bizonyult, nem valószínű, hogy 2020 előtt bevezetik.

Az alagutakba pontosan illeszkedő szerelvények maguk előtt tolják a rendszerbe jutó hűvös, friss levegőt, léghőmérsékletük az elmúlt száz évben mégis a kétszeresére nőtt. Egyrészt, mert a járatokat régen vájták a tömör agyagba, mely egykor hőcsapdaként működött, mára azonban felmelegedett, másrészt, mert a szerelvények elektromotorjaiban minden gyorsításnál újratermelődik a hő, fékezéskor pedig a mozgási energia szóródik szét szintén hő formájában. A keletkező hő mintegy 80 százaléka a metróalagutakban mindenütt a világon ebből adódik, a maradék 20 százalék pl. az összezsúfolt utasok testhőjéből.

Megoldást jelentene energiahatékonyabb vonatok alkalmazása. 2012-re a Victoria vonalon csak „regeneratív” fékkel rendelkező szerelvények közlekednek, melyeknél a mozgási energia egy része hő helyett elektromos árammá alakul. Az LU egyik vezető mérnöke szerint ezáltal, és az egyéb energiatakarékos megoldásokkal ugyanez a rendszer 10 százalékkal kevesebb energiát igényel majd.

Az alagutak hűtéséhez Madridban és Szentpéterváron finom vízpermetet juttatnak a levegőbe, és a párolgó víz „nyeli el” a keletkezett hőt. A londoni metrót azonban nem lehet így hűteni, mert a levegő amúgy is nagyon párás.

A mérnökök legnagyobb újítását a peronok plafonjára szerelt, alig észrevehető hőcserélő készülékek jelentik. Ezek folyamatosan hideg levegőt fújnak a peronra, amit a szerelvények az alagutakba továbbítanak. A rendszer így 2-3 °C-ot hűlhet. Nem a hőcsere az újdonság, hanem az, hogy a Victoria állomásnál található föld alatti tárolóban összegyűlt esővizet használják hűtésre. A környezetbarát megoldás innovációs díjakat nyert, és annyira sikeres, hogy egy nagyobbat is létre akarnak hozni az egyik közeli parknál lévő állomáson is. A környezetvédelmi hatástanulmányokmost készülnek, az engedélyek beszerzése és a 2012-es Londoni Olimpia után el is kezdik a beruházást.

Segíthetne az is, ha a jövő metrószerelvényei teljesen új tervek alapján készülnének. Sokkal könnyebbek és jobb hatásfokúak lehetnének, ha csökkentenék a forgózsámolynak nevezett kerékfelfüggesztések számát. Egy 7 kocsiból álló szerelvényen ezek 70 tonnát nyomnak. A forgózsámolyok tartozhatnának két kocsihoz is. Ha egy szerelvény 14 helyett pl. 10 forgózsámolyos lenne, 20 tonnát, a szerelvény teljes tömegének kb. 15 százalékát lehetne megtakarítani. Ez közvetlenül csökkentené a gyorsításhoz szükséges energiát. A gördülési ellenállás csökkentésével újabb 5 százaléknyi energiát lehetne megtakarítani. Az e területet érintő fejlesztésekkel megspórolt energia a rendszer további hűtésére lenne fordítható.

Az LU mérnökei arra gondoltak, hogy a metróalagutak hőjét irodaépületek és lakóházak fűtésére, esetleg járdák, parkolók jégmentesítésére is használhatnák. A Stockholmi Központi Vasútállomás utasainak felszabaduló testhőjét pl. az állomás fölé épített 13 emeletes irodaház fűtésében próbálják hasznosítani. Számítások szerint, ha a beruházás elkészül, az épület fűtési energiájának 15 százaléka biztosítható ily módon.

A világ metróiban használatos, illetve a ma tervezett korszerű technológiai megoldások nyomán felmerül, mi a helyzet Budapesten. A BKV-tól megtudtuk, hogy a jelenlegi budapesti metróalagutak hűtésére nincs külön telepített berendezés, ugyanis a célnak a cég állítása szerint tökéletesen megfelelnek a fő szellőzőberendezések. Az üzemi területeket külön telepített klímaberendezésekkel hűtik, az elhasznált levegő a főszellőző légáramába kerül. A négyes metró honlapjáról pedig az derül ki, hogy az új metró állomásaira és az állomások közötti alagútszakaszokra is főszellőzők kerülnek, melyek a friss levegőt, illetve tűz esetén a füstmentesítést biztosítják.

Ennyire meleg van?
People exit from a tram without wearing pants through the streets of Zurich on the day of the 10th Annual New York City No Pants Subway Ride January 9, 2011. The New York event, organised by Improv Everywhere, involves participants who strip down to their underwear as they go about their normal routine. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY ODDLY TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.