Gátat emeltek a halálos fertőzésnek

Napi 25 centért 63 százalékkal kisebb esély arra, hogy fertőzött partnerétől valaki megkapja az AIDS-et okozó vírust. A csekély ár és a jelentős esély az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint akkora áttörést jelenthet, amely véget vethet a HIV járványszerű terjedésének.

A napokban zárult, ötezer fős római HIV-AIDS-konferencián bemutatták az első meggyőző bizonyítékokat arról, hogy az eddigi AIDS-gyógyszerek (ún. antiretrovirális szerek, ARV-k) nemcsak a már megfertőződött egyéneknek segítenek tovább életben maradni, hanem a vírus terjedését is képesek gátolni.

Az ARV-k rendszeres szedése esetén a szervezetbe jutó vírus még azelőtt elpusztul, mielőtt elkezdene jelentősen szaporodni, azaz alaposan „megvetné a lábát” a szervezetben és elkezdené pusztítani a fehérvérsejteket. A módszer a férfiak és a nők esetében egyaránt működik, és a HIV-AIDS-ellenes nemzetközi program (UNAIDS) tudományos tanácsadója, Cathrine Hankins szerint főleg Afrikában jelenthet nagy változást, ahol a kulturális hagyományok miatt ma is sokan elutasítják az óvszeres védekezést. Napi egy ARV tabletta szedésével akár titokban is megóvhatják magukat a fertőzéstől azok, akik – tudottan vagy sejtetten – HIV-fertőzött partnert választanak.

A gyógyszerszedés hatásával foglalkozó tanulmányba 4758 olyan kenyai és ugandai párt vontak be, amelyeknek egyik tagja volt csak fertőzött. Az ARV gyógyszercsaládba tartozó tenofovirt szedők körében körülbelül 63 százalékkal kevesebben fertőződtek meg partnerüktől, ha pedig két hasonló hatóanyagot (tenofovirt és emtricitabint) tartalmazó kombinációs tablettát szedtek, akkor a kedvező arány 73 százalékra nőtt. Mivel ezt az arányt úgy kapták, hogy azokhoz viszonyítottak, akik hatóanyag nélküli (placebo) tablettát kaptak, a vizsgálatot idő előtt leállították, hiszen amint kiderül, hogy a módszer működik, nem etikus valakinek placebót adni pusztán a tudomány, a bizonyíték további megerősítése kedvéért.

Más kedvező újdonság is elhangzott a római konferencián az ARV gyógyszerekkel kapcsolatban. Azt is sikerült bebizonyítani, hogy jelentős hatása van, ha az ARV-t előbb kezdik adni a már megfertőződötteknek, mint az eddig gondolták. A több mint 1700 heteroszexuális pár közreműködésével végzett vizsgálatban megállapították, hogy ha a fertőzésre hamar fény derül, mielőtt a vírus sok fehérvérsejtet elpusztítana, az ARV adásával 96 százalékos eséllyel meggátolható, hogy a HIV az egészséges partnert is megfertőzze. Az etika úgy diktálta, hogy ezt a vizsgálatot is a tervezettnél előbb fejezzék be.

Az új bizonyítékok gyakorlati kihasználásához azonban olcsó gyógyszerre van szükség. Az ARV-k pedig nem filléres termékek. Ráadásul egyre újabbakra van szükség, mert – ahogy a baktériumok is ellenállóvá (rezisztenssé) tudnak válni az antibiotikumokkal szemben – a vírus is képes alkalmazkodni. Ma a szegény országokban csak a HIV-fertőzöttek 36 százaléka kap ilyen szert, és ezért nemcsak az ár, hanem a célba juttatás nehézsége is felelős. Az ENSZ terveiben is csak ennek az aránynak a megduplázása szerepel 2015-ig. De talán ezen a terven is módosít az a július végi megállapodás, amelyet egy kaliforniai gyógyszervállalat kötött a gyógyszerszabadalmakat kezelő svájci, ENSZ-hez tartozó ügynökséggel. E szerint egy indiai gyártó négyféle szer biológiailag egyenértékű másolatát kezdheti el gyártani, köztük három új fejlesztésű, még le nem járt szabadalmú gyógyszerét is. Ez is egyfajta áttörés, hiszen gyógyszermásolatot (ún. generikumot) csak az eredeti szert védő szabadalom lejárta után szabad gyártani a jelenlegi törvények szerint. A friss megállapodás szerint a négy ARV-generikumot csak a világ több mint 100 szegény országában szabad forgalmazni. Olcsó lesz, egy tabletta csak 25 centbe kerül majd.

A kutatók egy része nagy előrelépésnek tartja a római konferencián elhangzottakat. „Igen hasznos megelőzési eszközök kerültek a kezünkbe, olyanok, amelyekről egy hete még csak álmodni mert a világ” – fogalmazott Jared Baeten (University of Washington), az egyik vizsgálat vezetője. Mások viszont kétkedéseiknek adtak hangot. A legkézenfekvőbb ellenérv, hogy az egészségesek hajlamosabbak megfeledkezni a gyógyszerről, mint a betegek, márpedig ha nem szedik rendszeresen, a módszer nem működik. Mások még tovább mennek, és egyenesen rosszabbodást vizionálnak: szerintük a gyógyszerszedők hamis vagy legalábbis törékeny biztonságba ringatják magukat, még kevésbé törődnek majd a szexuális együttlétek biztonságosságával. A tudományos alapon közelítők a vírus gyógyszerrel szembeni rezisztenciájának lehetséges fokozódására helyezik a hangsúlyt. Ennek alapja, hogy ma a fertőzötteket három hatóanyagból álló kombinációval kezelik, mert ha csak kettős kombinációt kapnak, vagy épp csak egyetlen hatóanyagot, a rezisztencia általában hat hónapon belül kialakul.

Az aggodalmak jogosságát a vizsgálatok vezető lelkes szakemberei is elismerik. Így maguk is azt szorgalmazzák, hogy a módszert először a legveszélyeztetettebb csoportoknál próbálják ki, például a szexiparban dolgozók, a szexuális zaklatásnak leginkább kitett fiatal lányok vagy a homoszexuális férfiak körében. Dr. Baeten hozzátette: bizonyított, hogy ha valaki elkezd alkalmazni egy megelőző módszert, nyitottabbá válik a többire is. Így nem hiszi, hogy épp ez a módszer fokozná majd a HIV terjedését.

A fertőzöttek eddiginél korábban kezdett gyógyszerszedésének további kedvező hatásai is lehetnek: a New England Journal of Medicine szintén a római konferencia hetére időzítette annak a cikkének a közreadását, amely azt bizonyítja, hogy kedvező „mellékhatásként” jóval kevesebb tbc-esetet észleltek a HIV-fertőzöttek körében.

A WHO igazgatója, dr. Margaret Chan a brit Guardien című lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a Rómában ismertetett két vizsgálatnak óriási hatása lesz a HIV terjedésének megelőzésére. Hacsak nem születik egy még jobb megoldás.

AIDS-ellenes gyógyszerkoktél egy kínai gyógyszergyárban – az ár a lényeg
AIDS-ellenes gyógyszerkoktél egy kínai gyógyszergyárban – az ár a lényeg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.