Emberi robotkar

Az izmok elektromos ingerlésével ritmikus összehúzódást és elernyedést lehet kiváltani. Japán kutatók egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel bonyolult mozgásokat is ki tudnak váltani a megfelelő izmok egymás utáni ingerlésével.

A Tokiói Egyetem és a Sony cég kutatói egy emberi kezet irányító elektromos eszközt fejlesztettek ki PossessedHand néven.

A kéz- és ujjmozgató izmok meghatározott sorrendben történő ingerlésével bonyolult műveletekre is késztethető egy emberi kar. A kutatók egy ősi japán hangszer, a koto pengetését tanították be önként jelentkezőknek, akik addig még sosem játszottak a hangszeren. Az elektromos stimulálás azt az érzetet keltette a kísérleti alanyokban, mintha nem lennének urai a mozdulataiknak.

A fura találmány az elektromos izomerősítő elvén működik. Ha egy izomhoz közel egy elektródát erősítenek a testre és elektromosan feltöltik, akkor az izom összerándul az erőtér hatására. Ha periodikusan ismétlik a feltöltés-kisütést, akkor gyakorlatilag izomerősítő edzést tudnak stimulálni. A japán kutatók ezt a hatást használták fel arra, hogy hangszeren játszani tanítsanak kísérleti alanyokat. A páciens karjára egy övet erősítettek, amiből 28 elektróda vezet a kéz és a csukló izmaihoz. A koto pengetéséhez a jobb kéz három ujjára van szükség, a húrok lefogásához a bal kéz öt ujját használják a muzsikusok. A kutatók pontról pontra megállapították, hogy mikor melyik izom működik a hangszer megszólaltatásakor. Ezt az impulzussorozatot vezetik a 28 elektródába a megfelelő izmokhoz, és létrehozzák azokat a mozdulatokat, amelyeket a profi zenész végzett a koto pengetése során.

A PossessedHand segítségével még nem lehet a zeneszámot lejátszani, az eszköz valójában a megfelelő időpontban a megfelelő izom működését stimulálja. A projekt legfőbb célja a hangszer kezelésének betanítása. A segédeszköz hatására az ujjak a megfelelő időpillanatban pengetik meg a megfelelő húrt és fogják le a megfelelő akkordot. A tanulók először nincsenek a tudatában mozdulataiknak, viszont éppen akaratlan mozdulataik megfigyelése alapján tanulják meg a hangszer kezelését. Összehasonlításképpen, a kezdők átlagosan 13 időzítési hibát követtek el a PossessedHand nélkül és mindössze négyet, amikor az eszközt használták.

A készülék megalkotói a gyógyászatban is nagy jövőt jósolnak találmányuknak. A PossessedHand kiváló segédeszköz lehet mozgásukban korlátozott betegek izmainak rendszeres tornáztatása során. A rendszeres torna segítségével gyorsabb a gyógyulás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.