A világűrből figyelik még a rovarokat is

Madarak, rovarok, denevérek vonulásának jobb megértését segíti a tudományos program.

A Popular Science amerikai online tudományos hírportál idén március végén jelentette, hogy a német Max Planck kutatóintézet ornitológusprofesszora, Martin Wikelski irányításával az ICARUS nevű nemzetközi program keretében megkezdik a vándorló repülő állatok költözésének műholdas figyelését.

Az ICARUS a madarakra, rovarokra, emlősökre erősített korszerű, ám apró és alig egygrammos, alacsony frekvenciájú jeladókról érkező jelek sokaságát képes egyszerre észlelni, rögzíteni, majd a konstanzi földi központba továbbítani, ahol az adatokat archiválják, értékelik.

Az így már egyidejű és sokirányú megfigyelések nemcsak a madár-, rovar- és szárnyasemlős- (denevér) vonulás alaposabb megismerésében, hanem az időjárás előrejelzésében, a járványok megelőzésében, a kipusztulással fenyegetett fajok megóvásában is segítenek.

A madarak útjának hirtelenmegváltozása például váratlan időjárás-változásra figyelmeztethet, a vonulás megtorpanása pedig akár radioaktív, vagy vulkanikus eredetű levegőszennyeződésre. Az Afrikában élő gyümölcsevő denevérek figyelése pedig azért fontos, mert ők terjesztik az Ebola-vírust.

A professzor 1997 óta vizsgálja a vándorló állatokat, s azokat kis repülőgépén olykor maga is követi. Valamennyi kontinensen kutatta már a költözőket, s tevékenysége során a gyűrűzéstől, a hálótól és a kábítólövedékes légpuskától a rádiós követésen át jutott el a műhold alkalmazásáig.

A múlt évben már lehetőséget kapott, hogy egy, a Nemzetközi Űrállomásra telepített vevőberendezéssel kövessék a levegőben zajló állatvonulásokat. Nemzetközi támogatásokkal – például a Daimler-Benz anyagi és technikai segítségével – 2014-től pedig egy speciális, 354 kilométer magasan keringő ICARUS műholdról követhetik majd a hihetetlen mennyiségű repülő állat félévenkénti oda-vissza vándorlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.