Kísérletek simlis ormányosokkal

Régóta legendák keringenek az elefántok különleges viselkedésformáiról, például arról, hogy meggyászolják halottaikat, vagy hogy rendkívül tanulékonyak és együttműködnek fajtársaikkal és embergazdáikkal.

Az összetett társas viselkedésformákat azonban nehéz vizsgálni, bizonyítani és számszerűsíteni, hisz fogságban nem nagyon élnek elefántok természetes közösségekben, a vadonban viszont egy ember nem kapcsolódhat be egy elefántcsorda mindennapjaiba.

A Cambridge-i Egyetem etológusai azonban mégis kitaláltak egy módszert, amellyel megvizsgálhatják az elefántokat, sőt, össze is hasonlíthatják a képességeiket más emlősökével.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közölt kutatási beszámoló szerint 12 szelíd elefántot vontak be a kísérletbe, amelyeknek párban kellett dolgozniuk. Mindenekelőtt az elefántok idomáraival megtaníttatták az állatoknak, hogy ha nem érik el az ormányuk hatósugarán kívül eső, guruló raklapra helyezett táplálékot, akkor egy kötél segítségével húzzák magukhoz közelebb. Mivel az elefántok ormányukkal roppant kifinomult műveletekre képesek, nem jelentett nekik nagy kihívást a raklap odavontatása. Ekkor azonban kibabráltak az előzetesen már betanított elefántokkal. A földön lévő raklaphoz nem kötötték hozzá, csupán köré kanyarították a kötelet, és két végét kivezették a kerítés túloldalán ácsorgó elefántokhoz. Ahhoz, hogy az állatok hozzájussanak a finomságokhoz, kettejüknek kellett egyszerre húzni a kötél két végét, hisz ha csak egyikük húzta, akkor a kötél kicsúszott, a raklap pedig nem mozdult.

Az elefántok nagyon gyorsan rájöttek arra, hogy együtt kell dolgozniuk ahhoz, hogy a raklap közelebb csússzon. Annyira magabiztosan megtanulták ezt néhány kísérlet után, hogy akkor, amikor a páros egyik tagját korábban engedték be a kísérlet helyszínére, az elefánt türelmesen várakozott, mert tudta, hogy felesleges próbálkoznia, egyedül nem megy.

Az egyik rafinált fiatal példány még arra is rájött, hogy a munka dandárját társára lőcsölheti, ha ő csupán ellensúlyként lábával lefogja a kötél egyik végét, míg társa a másik kötélvég húzásával odahúzza a raklapon lévő jutalomfalatot.

Ezzel a kísérletsorozattal bizonyított ténnyé vált, hogy az elefántok együttműködési készsége, és megértési képességei a főemlősökével vetekszenek.

A csemegét a guruló raklap odahúzásával lehetett elérni
A csemegét a guruló raklap odahúzásával lehetett elérni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.