Okosítás hanggal

Van egy nagy csapda az érintőképernyős okostelefonokban: szinte lehetetlen visszatérni a gombos készülékekhez. Szörnyen idegesítő, amikor az ember már szinte benyomja az LCD-t, és még mindig nem reagál a hülye telefon úgy, ahogy az előző tette...

Érdekes megoldást találtak a problémára a cambridge-i (angol) Input Dynamics nevű cég fejlesztőmérnökei. Valakinek feltűnt, hogy sok telefon nyiszorog használat közben: ahogy a használó megfogja, használja, nyomkodja, a készülékház deformálódik, egymáshoz dörzsölődnek a műanyag alkatrészek. Ez a hang hallatszik is beszélgetés közben, mert az érzékeny mikrofon természetesen felveszi.

Ez durva közhely, de a Holdra szálláshoz használt számítógépek központi egységének teljesítménye kisebb lehetett, mint egy mai okostelefon processzoráé. Az biztos, hogy a telefonok számítási teljesítménye is hatványozottan nő az idővel, ha másért nem azért, mert az egyik jelentős központiegységgyártó, az Intel ezt ígéri, és eddig be is tartotta. Vagyis egy ma már nem is annyira korszerű telefonban is lehet egészen jó teljesítményű feldolgozó egység, legalábbis ahhoz elég erős, hogy a digitalizált hangot valós időben fel tudja dolgozni. (Ha még valaki nem tudná: a mobiltelefonok digitalizálják a hangot, és a beszélgetés valójában adatforgalom.)

A fenti cég egy szakkonferencián bemutatta azt a szoftvert, amely megbízhatóan felismer egy körömmel vagy íróvesszővel végzett koppantást az LCD-n. Már ez is sok funkcióra felhasználható, de az Input Dynamics közeli ígérete, hogy megkülönböztetik a koppantást az ujjal érintéstől és az ujjal dörzsöléstől. A távolabbi jövőben képesek lesznek a több ujjal való érintés felismerésére is.

Ha tehát az okosító szoftvert futtatja a telefon, akkor három koppantás lehet például a segélyhívó. A legegyszerűbb funkció, hogy a menüt egy koppantással elő lehet hívni. Mivel a képernyőre, illetve a készülékházra való koppantás hangja jól megkülönböztethető, ezt is ki lehet használni. A fejlesztők már megkerestek néhány gyártót, kellene-e nekik egy olyan szoftver, amellyel a meglevő (értsd.: régi!) típusok beviteli lehetőségei bővíthetők.

Valóban, van abban valami báj, hogy a jó öreg telefonom egy szoftvertől szinte érintőképernyőssé válik. Elismerve a megoldás kreativitását és lehetőségeit, sajnos nem valószínű, hogy a mobiltelefon-gyártókat érdekelné egy olyan eljárás, amely meghosszabbítja a régebbi típusok piaci élettartamát, tehát fékezi az új készülékek eladását. Egyelőre az Input Dynamics honlapja is csak a feltaláló otthoni gépén fut, ADSL-kapcsolaton, legalábbis a sebessége alapján.

Szintén a hangokat használja ki egy másik érdekes, de amerikai eredetű technológia, a Skinput. A rákoppintás az emberi testen belüli visszhangját használja fel, tehát nem az érintés számít, hanem az érintés hangja. Ehhez szüksége van egy pikoprojektorra is, amely a „gombokat” például az alkarra vetíti. (Pikoprojektor: mikrotükrös kivetítő, amely egyetlen rezgő tükörrel és fénysugárral, kis képpontszámmal, de mobileszközbe illő fogyasztással működik.) Fő előnye, hogy olyan hagyományosan passzív berendezési tárgyakat, mint a fal vagy az asztal, vagy akár a saját tenyerünk, interaktívvá tud tenni. Persze nem az asztal lesz aktív, hanem a testünk, de az illúzió meggyőző.

A tenyerünk is interaktív lehet
A tenyerünk is interaktív lehet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.