Startolt a japán GPS műhold

Szeptember 11-én Japán sikeresen felbocsátotta első navigációs műholdját a H2A típusú saját rakétával, amely a három műholdból álló rendszer első tagja. A világon, így Japánban is, általánosan használt, harminc műholdból álló és az egész világot lefedő amerikai GPS műholdhálózat jelei ugyanis a lapos rálátási szög miatt gyengén vehetők az erősen tagolt felszínű szigetország hegyvidékein, vagy a nagyvárosok magas épületei között.

A saját fejlesztésű navigációs műhold, amikor pár nap múlva végleges pályára áll a 36 ezer kilométeres magasságban, pontosan az ország felett, a zeniten helyezkedik el, ezért a Micsibikire (Irányítóra) keresztelt szerkezetnek még egy műszaki nevet is adtak: kvázizenit navigációs hold. A függőleges rálátásból adódóan jelei az eldugott helyekre is bejutnak, a saját fejlesztés pedig az eddigi 10 méternél is nagyobb hibahatárnál pontosabban, egy méteren belül teszi lehetővé a helymeghatározást. A korábbinál egzaktabb helymeghatározás nemcsak a gépkocsival közlekedőknek lesz hasznos (ma már szinte minden autó műszerfalába be van építve a GPS-navigátor), hanem segíti a mezőgazdaságot és a katasztrófavédelmet is. De hasznát veszik a mobiltulajdonosok is, hiszen Japánban közismerten az utcáknak általában nincs nevük, így viszont könynyebbé válik az intézmények, a kis mellékutcákban lévő éttermek, boltok megtalálása a mobil kijelzőjén megjelenő GPS-térképpel.

A Micsibiki 3 méter széles, 6 méter magas, kockaalakú műhold, súlya 4 tonna. Fejlesztése 10 évvel ezelőtt kezdődött, akkor magáncégek részvételével, végül négy minisztérium öszszefogásával fejeződött be és 73,5 Mrd jenbe (kb. 150 Mrd Ft) került. A még az idén működni kezdő rendszer további műholdjainak fellövéséhez újabb 70 Mrd jenre lenne szükség, ami legalábbis gondolkodóba ejti a kormányt, mert a GPS-rendszer használata ingyenes lenne. Egyelőre a második műhold felbocsátását vették tervbe, a harmadiké jelenleg még bizonytalan.

A saját GPS-rendszer új fejlesztési és üzleti lehetőséget ad a magánszférának, mivel új vevőkészülékeket és navigációs szoftvert kell majd kifejleszteni és legyártani hozzá, amire már készülnek is a gyártók.

Más országok is fejlesztik saját navigációs rendszerüket, így az EU már kettőt felbocsátott a Galileo tervezett 30 műholdjából, Oroszország a Glonass 24 tervezett műholdjából 21-et, Kína a Compass tervezett 35 holdjából 4-et és India is tervbe vette a 7 holdból álló IRNSS rendszerét. Japán már felveti a rendszerek összehangolását is, hiszen az ázsiai térséget több rendszer is lefedi, így a különböző GPS-rendszerek kölcsönös adatcseréjével még inkább fokozható lesz majd a közismert japán pontosság.

A négytonnás kocka jeleihez új vevőkészülék és szoftver kell
A négytonnás kocka jeleihez új vevőkészülék és szoftver kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.