Amikor már túl intelligens a villanyóra

A Tokiói Elektromos Művek újfajta, adattovábbító funkcióval ellátott villanyórákkal cseréli le a hagyományos mérőket, hogy a fogyasztó és a szolgáltató is folyamatosan figyelhesse az áramfogyasztást. Ezzel kezdetét veszi az új generációs energiahálózat kiépítése.

A „smart-meter” (intelligens mérő) névre keresztelt új órákat idén októbertől kezdik felszerelni, az első lépcsőben 90 ezer háztartásban, majd 2011-től a tokiói áramszolgáltató egész ellátási területére kiterjesztik, összesen 27 millió háztartásra. Az intelligens villanyóra újdonsága az oda-viszsza adattovábbítás, a készülék 30 percenként rögzíti a fogyasztás menynyiségét, amelyet a szolgáltató lát a központi komputerén, de a fogyasztó is figyelheti a saját PC-jén.

Több háztartás adatai először egy helyi adatgyűjtő egységbe futnak be, majd innen optikai kábelen, vagy vezeték nélküli megoldással jutnak el a szolgáltató központjába. A szolgáltató így mindig láthatja alkörzetekre lebontva a pillanatnyi fogyasztást és a szükségletnek megfelelően szabályozhatja a hálózati árambetáplálást. Figyelheti az egyes háztartások áramfelhasználási szokásait és azokhoz igazítva javasol majd az egyes fogyasztókra szabott optimális, költségtakarékos díjcsomagokat. Tanácsot adhat a nagy energiaigényű háztartási gépek, mint bojlerek, légkondicionálók költségkímélő üzemeltetésére is.

Az új generációs hálózattal a központ azonnal láthatja az esetleges hálózati hiba pontos helyét és az áramkimaradás okát is, így a zavarelhárítás sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz. A fogyasztók fizetési fegyelme is javulni fog, mert a nem fizető fogyasztóknál az áramot a központból azonnal ki lehet kapcsolni.

A komputerizált rendszerben az óraállás leolvasása sem lesz gond, a szolgáltató ezzel sok előmunkát takaríthat meg. Jelenleg ugyanis majdnem mindenütt a leolvasók havonta járják a lakásokat, a lift nélküli házakban a lépcsőházakat, a leolvasott adatokat beütik kis készülékükbe, majd az abból kijövő számlát jelentő papírcsíkot bedobják a lakásba. Az óra felszereléséhez a családi házaknál a fogyasztóval időpontot kell egyeztetni.

De ezentúl szerződésmódosítás, vagy ki- és beköltözés esetén sem kell a szolgáltatónak emberét a helyszínre kiküldenie, mert a központi gépen tárolt adatokkal az ügyintézés is leegyszerűsödik. A fogyasztó az adatok helyességéről saját számítógépén is meggyőződhet.

Jelenleg egyre több háztartás saját maga is előállít elektromos energiát, elsősorban a háztetőre szerelt napelemekkel, amit az is ösztönöz, hogy a hálózatba visszatáplált áramot a szolgáltató a kiszámlázott áramárnál magasabb áron köteles átvenni. A komputerrel figyelhető intelligens órával a fogyasztó saját maga közvetlenül ellenőrizheti a felhasznált és a visszatáplált árammennyiséget. Lehetővé válik az is, hogy ha távol van, minden fogyasztó mobiltelefonról vagy laptopról be- vagy kikapcsolja otthoni elektromos készülékeit. Az óracsere a fogyasztóknak állítólag nem kerül semmibe. Arról már nem szólnak a hírek, vajon a fogyasztók saját PC-jükön miként ellenőrizhetik, ha a költségeket a szolgáltató mégis beépíti a tarifába...

Ezt az órát nem kell leolvasni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.