Táncos diákok holdjárót építenek

Minden év tavaszán az alabamai Huntsville-ben a világ minden tájáról odasereglő középiskolások demonstrálják kreativitásukat, tudományos felkészültségüket a NASA által szervezett Great Moonbuggy Race-en, vagyis a nagy holdjáróversenyen. Jövőre először magyarok is részt vehetnek a megmérettetésen.

Nem mondhatjuk, hogy mindennapos szükséglet a holdjáró, hiszen legutóbb közel negyven éve használtak ilyen eszközt amerikai űrhajósok. Kétséges, hogy a jövőben mikor lesz szükség újabb ilyen alkalmatosságra. A fiatalok fantáziáját megmozgató holdjáró építése ennek ellenére évek óta visszatérő esemény Huntsville-ben. Hátha kiötölnek a diákok olyan megoldást, amelyet a NASA mérnökei is alkalmazhatnak!

A versenyeken oroszok, amerikaiak, malájok és más népek visszatérő vendégek – egy ország egy csapat –,mi azonban eddig kihagytuk ezt a kavalkádot. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően mégis ott lehetünk jövőre. Történt, hogy balassagyarmati középiskolások egy német táncszervezet Európa-bajnokságán vettek részt Merseburgban. Interneten keresztül Lipcsében foglaltak szállást. A helyszínen derült ki, hogy a német űrkutatási oktatóközpont szállodáját választották. „Ha már ott voltak, megmutattam nekik mindent” – mondta el lapunknak a központ vezetője, Ralf Heckel. A lányok felvehették az űrhajós gyakorlóruhákat, megnézhettek sok űrkutatással kapcsolatos relikviát. Ralf Heckel itt mesélt nekik a nagy holdjáróversenyről.

Úgy tűnik, sikeres volt a beetétés, hiszen a táncos fiatalok már hetek óta a versenyre készülnek. A negyvenezer eurót kóstáló holdjáró alapelemeit szponzorok segítségével Lipcséből megkapják – csak egy váltó 1200 euróba kerül. A holdjáró repülőn jut el Alabamába. Sikeres szereplés kiváló ajánlólevél az egyetemi felvételin, bár az kétséges, hogy a nógrádi fiatalok éppen erre a pályára készülnek. Heckel szerint nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy olyan világot ismerhetnek meg, amely csak kevesek számára nyílik meg. A német szervező azt tervezi, hogy 2011-től európai versenyeket is rendeznek. Elvégre az európai űrügynökségnek is jól jönnek a fiatalos ötletek. A jövő évi nagy holdjáróverseny április 9–10-én lesz.

Az idei verseny modelljei
Az idei verseny modelljei
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.