A vonalak titkos készítői

A letarolt brazil esőerdők helyén különös geoglifák, földbe nyomódott vonalak tűntek elő, amelyeket igazán jól a levegőből lehetett kivenni. A mintegy 260 óriási sugárút, árok és kör alakú erődítmény lenyomata egy elveszett amazóniai civilizáció első nyoma Brazília és Észak-Bolívia határán.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a spanyol és portugál hódítók XV. századi megérkezte előtt ezen a területen nem alakultak ki civilizációk. Úgy tűnik, tévedtek.

„Egyszerűen nincs vége. Minden héten újabb és újabb struktúrákat fedezünk fel repülőn elszállva a terület felett vagy műholdfelvételeket elemezve vagy egyszerűen a Google Earth képeit nézve” – mondta el Denise Schaan, a brazíliai Pará Szövetségi Egyetem régésze. Némelyik távolba futó, egyenes vonal, mások négyszög vagy éppen sokszög alakúak, megint mások kör alakúak, s ezek közül számosat köt öszsze egy vagy több egyenes vonal. Ez utóbbiak nyilvánvalóan egykor utak, utcák voltak.

Nemrégiben Észak-Közép-Brazíliában, a Xingu folyó mentén találtak az 1400-as években virágzó, egymással összeköttetésben álló, városias településekre utaló nyomokat. Ám Schaan kollégája, Martti Pärssinen úgy véli, a kertvárosoknak elnevezett kultúra nem állt közvetlen kapcsolatban a most felfedezett kultúrával. Annyi azonban máris leszögezhető – mondták el a kutatók –, hogy az egykori Amazóniát virágzó kultúrák népesítették be, és korántsem volt az európaiak megérkezéséig lakatlan, mint azt eddig feltételezték.

A földbe nyomódott árkok közül a legszélesebb 11 méteres, a lenyomatok többnyire egy-két méter mélyek. Az eddig megtalált legnagyobb kör alak átmérője 300 méter, a legkisebbé 90 méter. A régészek úgy becsülik, hogy a legkorábbiak 2000 évesek, a legkésőbbiek a XIII. században készültek.

Az első régészeti próbafeltárások során edénytöredékek és csiszolókövek kerültek elő. Emberi településre utaló egyéb nyomok azonban nem. Ezért a kutatók azt feltételezik, hogy egyes települések tisztán kultikus szertartásra, mások védelmi célokat szolgáltak, és megint másokban élhetett a kultúra népessége.

A kutatóknak egyelőre elképzelésük sincs, milyen népesség nyomaira leltek rá. Annyi bizonyos, hogy noha a most felfedezett kultúrával körülbelül egy időben, alig 200 kilométerre nyugatra éltek az inkák, semmilyen olyan tárgy nem került elő, ami rájuk utalt volna. Valószínű, hogy Amazónia elveszett kultúrájának népe nem állt kapcsolatban sem az inkákkal, sem a perui Nazcavonalakat készítő, szintén egykorú népességgel.

Az egykori Amazóniát virágzó kultúrák népesítették be
Az egykori Amazóniát virágzó kultúrák népesítették be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.