Napi felfedező

Éhgyomorra ne!

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata – állapították meg amerikai kutatók. A Penn State College munkatársai úgy találták, hogy akár 75-szörös különbség is lehet a dohányosok vérében a nikotin egyik bomlástermékéből. A legmagasabb szintet azoknál mérték, akik a felkelés utáni fél órában, éhgyomorra gyújtottak rá az első cigarettára. (MTI)

Régi könyvek illata

A kibocsátott illóanyagok meghatározásán alapuló, roncsolás nélküli technikát fejlesztettek ki régi könyvek állapotának felmérésére londoni kutatók. Matija Strlic, a University College munkatársa 72 történelmi papíron próbálta ki elemző módszerét, amely a papírból kipárolgó illékony szerves vegyületek mérésén alapul. (MTI)

Jobb az ultrahang

Az olcsóbb, beavatkozás nélküli, célzott ultrahangos emlőszűrés azonosítja a gyanús elváltozások 100 százalékát a negyven év alatti nőknél, így a biopszia alternatívája lehet – közölték amerikai kutatók szerdán. Constance Lehman, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint a célzott ultrahang pontosan azonosítja az emlő jóindulatú és rákos elváltozásait is. Lehman szerint a fiatal nőknél megfelelő alternatíva lenne az ultrahangos mellrákszűrés a biopszia és az ismétlődő sugárterhelés elkerülésére. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.