Implantátummal a rák ellen

Bőr alá ültetett implantátum segítségével amerikai kutatók sikerrel aktivizálták az immunrendszert daganatos sejtek elpusztítására – az eljárás jelenleg egerekben működik. A Harvard Egyetem munkatársai szerint ez a módszer elvezethet az első, emberekben is bevethető implantátumokhoz.

A daganatos sejtek borzasztó tulajdonsága, hogy az immunrendszer nem tekinti idegennek őket és ezért nem is pusztítja el ezeket. A kutatók természetesen már régóta próbálnak olyan eljárást találni, amellyel mégis harcba küldhetik az immunrendszert. A Harvard Egyetem kutatói által ismertetett eljárás ezen a téren több újdonsággal szolgált. Ők ugyanis az immunrendszert arra bírták rá, hogy felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket.

A David Mooney vezette kutatócsoport új irányból közelítette meg a terápiás tumorvakcinálást. A megszokottól ellentétben ők nem vettek ki immunsejteket a szervezetből, hanem a rákra jellemző mintákat vitték el az immunsejtekhez. Ezt úgy érték el, hogy az előbb említett, bőr alá ültethető implantátum segítségével juttattak az adott rák sejtjeire jellemző molekulákat (tumorantigéneket) a szervezetbe.

Az origo.hu ismertetése szerint a bőr szöveteiben állandóan járőröző immunsejtek (dendritikus sejtek) találkoznak ezekkel az antigénekkel, felveszik és a közeli nyirokcsomókba szállítják azokat. A nyirokcsomókban az antigénnel való találkozás hatására újabb immunsejtek aktiválódnak (főként úgynevezett citotoxikus T-limfociták), amelyek hatékony támadást képesek intézni a ráksejtek ellen, s elpusztítják azokat.

Az amerikaiak egereken vetették be ezt a módszert, a megcélzott malenómás bőrdaganat sejtjeit teljesen kiírtották a szervezetből. A BBC-nek nyilatkozó szakemberek reményei szerint ez a módszer hamarosan a kemoterápiás és a sebészeti eljáráshoz hasonló hatékonyságú gyógyító eljárás lehet. A kezelés hatására nemcsak a tumor fejlődött vissza, hanem az is kiderült, hogy az előzetes vakcinálás az egereket ellenállóbbá tette egy későbbi tumor kialakulásával szemben.

„Évente száz ehhez hasonló közlemény jelenik meg. Az egértumorokat már nagyon hatékonyan tudjuk pusztítani, de ez a hatékonyság az ember esetében még nem járt érdemi eredménnyel” – hűti le a túlzott várakozásokat Tímár József professzor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének igazgatója. Ez az eljárás ma még teoretikus lehetőség a humángyógyászatban, hosszú klinikai vizsgálatok után lehet róla érdemi véleményt mondani. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a transzplantált – tehát mesterségesen előidézett – daganatokkal folytatott kísérletek tapasztalatai nem egészen esnek egybe a hagyományos módon kifejlődött daganatok kezelése során nyert eredményekkel, különösen az immunterápiás eljárások esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.