Zombik a szörny után

– Szörny volt! Borzalom, ami arra kényszerít minket, hogy a nulláról kezdjük az életünket – Vanuatu államfője, Baldwin Lonsdale minősítette így az AP-nek nyilatkozva a csendes-óceáni szigetországon a hét végén végigsöprő, Pamnek keresztelt ciklont. A 270 kilométeres sebességgel száguldó forgószél épületek sorát tarolta le.

A fővárosban, Port Vilában huszonnégyen vesztették életüket, de a szám megugorhat, mivel az államot alkotó több mint hatvan sziget jelentős részével megszakadt a kapcsolat. Közel négyezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Csak a falak maradtak a helyükön Uwen Garae házában
Csak a falak maradtak a helyükön Uwen Garae házában
Dave Hunt / Reuters

A katasztrófát a helyszínen átélő turisták szerint a ciklon mindent elsodort. A túlélők zombiként járják a romokkal, kidöntött fákkal borított utcákat. A fővárosi kórház annyira túlzsúfolt, hogy sok beteget ágyastul az udvaron helyeztek el. A lakosságnak ivóvízre, élelemre és sátrakra lenne elsősorban szüksége.

Miközben kutatók szerint a ciklont nem lehet a klímaváltozás számlájára írni, az államfő az utóbbival magyarázza a katasztrófát. – A tengerszint emelkedik, az időjárás rendkívüli változásokat mutat, soha nem hullott ennyi csapadék – hangoztatta Lonsdale.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.