Visszaszivárognak a ralisok a védett területekre

Fokozottan védett területen tartottak ralit a Bükkben a múlt hét végén, szombaton – írja a Heol.hu.
Sokáig kérdéses volt, hogy az április 30-ra tervezett Országos Rali Bajnokság második futamát megtartják-e, ugyanis annak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Mályinka–Garadna közötti szakasza a Bükki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területét, valamint Natura 2000-es területeket is érintett.

Az autóversenyt végül megtartották, de a helyi lakosok szerint ezt nem lett volna szabad. Egy versenyt elítélő kiáltványt is megfogalmaztak.

„Ne csak mi élvezhessük a szigorúan védett területen rendezett autóversenyeket, bömbölő motorokat, hatalmas durranásokat. Milyen szép is lenne a fülöpházi buckavidéken egy rali, vagy barlangtól barlangig, azaz Jósvafőtől Aggtelekig, de biztos örülnének a Kis-Balaton körüli versenynek is az ott élők” – írják a kiáltványban.

A hatóságok évekkel ezelőtt hosszas küzdelem után kiutálták a raliversenyeket a Bükki Nemzeti Parkból. Néhány év után azonban visszaszivárogtak, s például most a hétvégén is rendeztek egy versenyt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint ők a vonatkozó előírások és jogszabályok teljes értékű figyelembevételével jártak el, kikérték a Bükki Nemzeti Park szakmai álláspontját is. Ez alapján adták ki az engedélyt.

„Természetvédelmi kezelőként nem célunk a teljes tiltás. Ésszerű szabályozással, a természetvédelem érdekeinek figyelembevételével szem előtt tartjuk a társadalmi igényeket és elvárásokat is” – nyilatkozta Paulikovics Ildikó, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője.

Részletek a Heol.hu-n >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.