Véget ért Pistorius tárgyalása, ítélet szeptemberben

Pénteken Barry Roux védőügyvéd záróbeszédével véget ért a paralimpikon tárgyalása. Thokozile Masipa bíró szeptember 11-én hirdet ítéletet.
Először jelent meg a bíróságon a tárgyalás utolsó napján a vádlott és az áldozat apja.
Először jelent meg a bíróságon a tárgyalás utolsó napján a vádlott és az áldozat apja.
Siphiwe Sibeko / Reuters

Augusztus 7-én Gerrie Nel ügyész tartotta meg záróbeszédét, melyben kiemelte, hogy a sportoló mindig is forrófejű volt, a tárgyalás során pedig többször is egymásnak ellenmondó tanúvallomásokat tett, a történteknek az általa előadott verziója minden valóságalapot nélkülöz - írja a CNN. Mint mondta, Oscar Pistorius azt vallotta, azt hitte, hogy egy betörő van a fürdőszobában, ezért ragadt fegyvert és állt az ajtó elé, meg akarta ölni azt, aki odabent van, épp ezért nem tud kibújni a gyilkosság vádja alól.

Emellett emlékeztette a bírónőt az áldozat és a gyanúsított között váltott SMS-ekre és WhatsApp üzenetekre, melyekből kiderült, hogy a pár sokat veszekedett, Steenkamp pedig halála előtt egy héttel a következőt írta:"Néha félek tőled, attól, ahogy rám nézel és attól, hogy hogyan fogsz reagálni..."

Az ügyész indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót. Ebben az esetben a bíró életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhat rá.

Augusztus 8-án, pénteken Pistorius védőügyvédje, Barry Roux azzal érvelt, hogy Pistorius 2013. február 14-én éjjel sebezhető volt, hiszen az amputált lábú sportoló nem viselte protéziseit. "Ott állt, ujja a ravaszon, lövésre készen. Bizonyos esetekben az ember reflexből tüzel" - mondta az ügyvéd. Hozzátette, hogy a pernek csak emberölésről kellett volna szólnia, nem gyilkosságról, mert nyilvánvaló, hogy Pistorius véletlenül, nem előre megfontolt szándékból ölte meg barátnőjét.

Kiemelte azt is, hogy véleménye szerint a rendőrök hibáztak a helyszínelés során, és hogy a végső döntésnél számításba kell venni, hogy Oscar Pistoriusnak komoly mentális gondjai vannak. Ahogy a klinikai pszichológus is megállapította, a paralimpikon poszttraumatikus stressz szindrómától szenved, ám beszámíthatóságát a szakemberek sem vonták kétségbe. Június végén a pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyilkosság elkövetésekor Pistorius tudatában volt annak, mit tesz, épp ezért felelős tettéért.

Thokozile Masipa bíró szeptember 11-ére tűzte ki az ítélethirdetés időpontját. Ha a gyilkosság vádjában bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik, emberölésért pedig 15 évet kaphat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.