galéria megtekintése

Pistorius-per: hibáztak a rendőrök a helyszínelés során

1 komment

Veres Dóra
NOL

A volt rendőrparancsnok meghallgatásával folytatódott a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius pere. Kiderült, hogy komoly hibákat vétettek a helyszínelésnél: a ballisztikus puszta kézzel nyúlt Pistorius pisztolyához, a paralimpikon néhány órája is eltűnt a gyilkosság helyszínéről.

Pistorius ügyvédje pénteken a rendőrségi tanuk beszámolóinak ellentmondásait firtatta.
Pistorius ügyvédje pénteken a rendőrségi tanúk beszámolóinak ellentmondásait firtatta. REUTERS/Kim Ludbrook

A tárgyalás tizedik napján Schoombie van Rensburg nyugalmazott rendőrparancsnok meghallgatásával kezdtek. A rendőr az elsők közt érkezett a gyilkosság helyszínére tavaly február 14-én éjszaka. Van Rensburg arról beszélt, hogy amikor Pistorius fürdőszobájába lépett, a földön a szétvert, szétlőtt ajtóból származó darabokat talált, amelyeken emberi szöveteket is látott. Van Rensburg szerint ezek az áldozat fejéből származtak.

Az ezredes beszámolt arról is, hogy a fürdőben minden csupa vér volt, és a műlábait viselő Pistorius bal karja is véres volt. Ahogy tegnap, úgy ma is rengeteg képet mutattak be a bíróságon. Március 13-án Reeva Steenkamp holtteste is feltűnt egy pillanatra, az áldozat barátnője és szobatársa, Gina Myers sírva rohant ki a tárgyalóteremből. A látvány a vádlottat is felzaklatta, Pistorius rosszul lett és hányt.

 

Oscar Pistorius rosszul viseli a tárgyalásokat. Még nem tisztázott, hogy szándékosan ölte-e meg barátnőjét.
Oscar Pistorius rosszul viseli a tárgyalásokat. Még nem tisztázott, hogy szándékosan ölte-e meg barátnőjét.
REUTERS/Kim Ludbrook

Van Rensburg elmondta, hogy Pistoriusszal ismertette a jogait, közölte vele, hogy vád alá helyezi, de nem tartóztatja le. Beszámolt arról is, hogy mikor először járt a gyanúsított fürdőszobájában, látott egy vitrint, benne több, drágának tűnő órával. Meg is kérte a fotóst, hogy készítsen róla néhány képet. Miután a hálószobában befejezték a helyszínelést, visszatérve a fürdőszobába látta, hogy az egyik óra hiányzik. A fotós azt mondta, Pistorius húga vitte el. Aztán egy másik is eltűnt, és hiába keresték, nem találták meg.

Azt is elmondta, hogy iszonyúan mérges volt, mert a ballisztikai szakértő kesztyű nélkül nyúlt először a gyilkos fegyverhez. Az egyik legfontosabb bizonyítékot, a fürdőszobaajtót leszedték, és hullazsákba tették, így szállították Van Rensburg irodájába, melyhez csak neki volt kulcsa, állítása szerint senki más nem férhetett hozzá a bizonyítékhoz. 

Barry Roux, Pistorius ügyvédje megkérdőjelezte, hogy a tanú valóban a nyomozást vezető Hilton Bothával ment volna fel az emeletre, és azt firtatta, ki érkezett elsőként a helyszínre. Roux felolvasta egy másik rendőr, Sibeko vallomását, aki Van Rensburghoz hasonlóan azt állította, hogy ő volt az első. Ezt az ezredes cáfolta, magabiztosan közölte, hogy Botha és előtte senki sem ment fel a bűntény helyszínére, majd felvetette, hogy minden rendőrségi autóban van nyomkövető. Azok alapján könnyen lehet rekonstruálni, ki merre járt a gyilkosság éjszakáján.

Az ügyvéd ezt követően ismét a helyszínre terelte a szót, azt állította, hogy a Pistorius házában, a gyilkosság éjjelén készült képek és a Van Rensberg által elmondottak között ellentmondás van. A fotók alapján végigvették, mihez nyúlt hozzá és mihez nem a tanú.

Schoombie van Rensburg nyugalmazott rendőrparancsnok elsőként ért ki a gyilkosság helyszínére
Schoombie van Rensburg nyugalmazott rendőrparancsnok elsőként ért ki a gyilkosság helyszínére. REUTERS/Kim Ludbrook

Roux különböző tárgyak, mint például Pistorius mobilja, néhány törülköző és a krikettütő elhelyezkedésére hivatkozva kétségbe vonta, hogy a fotók a helyszín zavartalanul hagyásával készültek, mire a tanú azt válaszolta, hogy az első kép az érintetlenül hagyott helyszínt ábrázolja, és ez a fontos.

A védőügyvédnek ma jó napja volt, több ponton is megkérdőjelezte a rendőrségi vallomásokat. A vádat képviselő Gerrie Nel nem húzta az időt, néhány kérdés után megkérte a bírónőt, folytassák a tárgyalást hétfőn.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.