galéria megtekintése

Véres fotók, sírás és hányás a kilencedik napon

1 komment

Veres Dóra
NOL

A kilencedik napjához érkezett a barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő Oscar Pistorius pere. A paralimpikon elhányta magát volt barátnője véres fotóinak láttán, az áldozat ismerősei zokogtak a tárgyalóteremben.

Folytatódott a futóbajnok tárgyalása, a nap első felében ismét az átlőtt ajtóé volt a főszerep. A tanúk padján elsőként a törvényszéki szakértő foglalt helyet, akit az ajtóval kapcsolatban faggatott Pistorius ügyvédje, Barry Roux. Vermeluen elmondta, hogy ő elsősorban a krikettütő nyomait vizsgálta, azzal nem foglalkozott tüzetesebben, hogy a vádlott berúgta-e az ajtót. Tegnap a férfi arról beszélt a vádat képviselő Gerrie Nelnek, hogy a krikettütőtől származó becsapódások szögéből arra lehet következtetni, hogy Pistorius nem viselte a művégtagját, amikor az ajtót ütötte. Azt is elmondta, hogy Pistorius ugyanabból a magasságból ütötte az ajtót, mint ahonnan a lövéseket leadta, ezért biztos benne, hogy a férfi a térdcsonkján állt.

Pistorius hozzátartozói is megtörten nézték a fotókat Themba Hadebe/Reuters

Ezt a védelem vitatja, és az ügyvéd azon kérdésére, hogy elképzelhető-e mégis, hogy a futó a protézise segítségével rúgott az ajtóba, a szakértő elismerte, hogy nem kizárt, hogy így történt. Roux azt ígérte, később bizonyítani fogja, hogy lehetséges olyan magasra rúgni egy műlábbal.

 

Véres fotók a tárgyalóteremben

Bemutattak néhány olyan képet, amelyek a helyszínen készültek. A véres fürdőszobában Reeva Steenkamp holtteste is feltűnt egy pillanatra. Az áldozat barátnője és szobatársa, Gina Myers sírva rohant ki a tárgyalóteremből, Steenkamp rokonai eltakarták a szájukat.

Az egyik fotón látható Pistorius egyik vérfoltos műlába is. 

A védőügyvéd a tárgyalás során bemutatott egy videót is, melyen az látható, amint egy férfi azt teszteli, hogy az ajtót ütő krikettütő hangja és egy 9 mm-es pisztoly elsütése mennyire hasonlít egymásra. Vermeulen nem látta a videót, és Roux azon kérdésére, hogy végeztek-e hasonló tesztet, nemleges választ adott.



Vermeulen ma egy lézer segítségével próbálta bebizonyítani, hogy a vádlott az ütések keletkezésekor a térdcsonkjain állt. Amikor a jogász, Gerrie Nel azt kérdezte, hogy az összes sérülés azon az éjszakán keletkezett-e, a törvényszéki szakértő azt válaszolta nem, és megerősítette, hogy nem végzett mikroszkópikus vizsgálatot.

Ezt követően feltűnt a kivetített képek között Reeva Steenkamp arca a halála után. Pistorius azonnal rosszul lett, zokogni kezdett, majd elhányta magát. Reeva Steenkamp barátai és rokonai sem bírták nézni a képeket.

Ismét egy rendőr a tanúk padján

A következő tanú Schoombie van Rensburg ezredes, aki tavaly február 14-én egy fegyveres rablás helyszínén volt, amikor Oscar Pistorius házához hívták. "A dereka jobb oldalán, a jobb kezén a könyöke felett, valamint a bal kezén a mutató ujja és a középső ujja között láttam sebeket.(...) A vádlott, egy fehér férfi a konyhában állt megtörten. Mikor azt kérdeztem, mi történt, nem válaszolt" - idézi a férft a Guardian.

A paralimpikon ma is rosszul lett Alet Pretorius/Media24/Reuters

A férfi elmondta, hogy a helyszínen találkozott Ms. Standerrel, aki elmondta neki, hogy a paralimpikon arra kérte, vigyék be a kórházba Reeva Steenkampet, ő és a férje azonban ragaszkodtak hozzá, hogy mentőt hívjanak. Míg a kiérkező ápolókat várták, törölközőkkel próbálták elállítani a vérzést. A nő beszámolt róla a rendőrnek, hogy Pistorius azt mondta neki, azt hitte, betörőre lő.

Van Rensburg ezután hívta Hilton Botha nyomozót, majd miután ő is megérkezett, követték a vérnyomokat az emeletre. Miközben beszélt, képeket mutattak az előtérből, minden csupa vér: a fotel, a márványpadló, a márványlépcső és a lépcső melletti fal is.

A tárgyalás utolsó órájában is a képeké volt a főszerep, Pistorius hálószobájáról és a fürdőről is mutattak fotókat, látható volt, hogy nyitva volt a fürdőszoba ablaka - ez fontos, mert Pistorius azt állítja, véletlenül lőtte le barátnőjét, azt hitte, hogy betörő van a házban, mert az ablak nyitva volt.

Kora délután a bírónő berekesztette a tárgyalást, holnap délelőtt folytatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.