Tényleg örül nekem vagy csak beszólt?! A vigyor nem segít eldönteni

A vigyorgós, mosolygós szemű sárga fejecske az egyik legnépszerűbb hangulatjel, azaz emodzsi. Ám kutatók szerint ennek használata sok kommunikációs félreértés forrása lehet.

Az ok egyszerűen az, hogy különböző felhasználók különbözőképpen értelmezik a hangulatjelet, amihez hozzáárul, hogy az egyes platformok emodzsikészletei eltérnek egymástól. Ez még a legnépszerűbb antropomorf, azaz emberszerű emodzsira is érvényes, amit a hivatalos Unicode szabvány „vigyorgós arcú, mosolygós szeműnek" nevez.

A Google Nexus vigyorgós emodzsija például sokkal pajkosabb, vidámabb, mint az iPhone-okon használatos, a közömböshöz vagy a gúnyoshoz sokkal közelebb álló Apple változat. A félreértés abból adódik, hogy az egyik eszközről küldött emoji a másikon annak az emojikészletében megtalálható változatban jelenik meg a fogadó oldalon.

A problémát a Minnesotai Egyetem Grouplens Lab nevű kutatóintézete megvizsgálta meg. A májusban publikált kutatásban az Apple, a Google, a Microsoft, a Samsung és az LG telefonok 22 legnépszerűbb antropomorf emodzsiját mutatták meg az embereknek, akiket arra kértek, hogy egy skálán jelöljék be, mennyire tartják pozitív nagy negatív tartalmúnak azokat.

A kutatók úgy találták, hogy a vigyorgós fejecskét a különböző platformok használói máshogy értelmezik, ami kommunikációs félreértésekre adhat okot. A 22 emodzsiból 9 bizonyult problémásnak, mert a felhasználók ezeket átlagosan 2 pontos eltéréssel lőtték be a pozitív-negatív skálán.

Az Apple már említett vigyorgós fejecskéje például emiatt csúszott a semlegestől hajszálnyira a negatív érzelmi tartományba, ez volt az az emodzsi, amely a több platform azonos jelentéstartalmúnak szánt piktogramjaihoz képest a legkevésbé örömteli a felmérésben részt vevők szerint.

De ami még meglepőbb, hogy a felmérés tapasztalatai alapján abszolút ugyanazt az emodzsit is máshogy értelmezik az egyes felhasználók. Míg a jelről az egyik embernek az ártatlan öröm jut eszébe, arról egy másik akár azt is gondolhatja, hogy a finom gúny kifejeződése.

via GIPHY

A kutatók összességében azt tapasztalták, hogy a különböző platformokat használók közt a jel érzelmi töltetének megítélése között 2,04 pontnyi eltérés lehet, de még az ugyanazon a platformon, teljesen azonos piktogramot használók értelmezései közt is átlagosan 1,88 pontos eltérés mutatkozik.

Mivel napjainkban számos nyelvész úgy gondolja, hogy az emodzsik használata alapvető változásokat hozott a nyelvhasználatban, a potenciális félreértések vizsgálata és kiküszöbölése izgalmas feladat lehet – áll a publikáció grouplens.com-on megjelent kivonatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.