Radioaktív vaddisznóhúst evett, beriasztott a jelző

A novinky.cz cseh internetes portál szinte hihetetlen történetről számolt be, amely a temelini atomerőműben esett meg. 

Csütörtökön a dél-csehországi létesítményben megszólaltak a radioaktív anyagokat jelző biztonsági berendezések. Az ellenőrző mérések azonban semmiféle rendellenességet nem mutattak ki. Végül az egyik alkalmazott szervezetében állapítottak meg radioaktív céziumot.

Rövidesen kiderült az is, hogy az illető az előző nap vaddisznó pecsenyét ebédelt, a húst egyik vadászbarátjától vásárolta, aki a cseh-német határvidéken, a Sumava hegységben lőtte a vadállatot. Ott a legtöbb vaddisznó csaknem harminc évvel a csernobili katasztrófa után is radioaktív. Miként az a pecsenye is, amelyet fogyasztott. A két szomszédos ország tudósai még ma is jelentős mennyiségű cézium 137- es izotópot mutatnak ki főleg a barangoló állatok izomszövetében, amely leggyakrabban kerül a vendéglők étlapjaira. Ennek az anyagnak a felezési ideje, vagyis ameddig atomjainak a fele lebomlik, legalább harminc esztendő.

Megkeresésünkre Marek Sviták, az atomerőmű szóvivője megerősítette az internetes portál értesülését. Elmondta azt is, hogy az alkalmazottak a kezdeti ijedtség után megnyugvással vették tudomásul, milyen kiváló biztonsági berendezések szolgálják őket, hiszen még az emberi szervezetre ártalmatlan mennyiségű veszélyes anyagot is jeleznek.

Lapunk érdeklődésére a cseh egészségügyi minisztérium kommunikációs osztályán közölték: az éttermekbe kerülő vadhúst szigorúan ellenőrzik, viszont közvetlenül a vadászoktól vagy más személytől származó áru ártalmas lehet. Ezért a temelini alkalmazottat alapos orvosi vizsgálatnak vetették alá, de az értékhatárnál jóval kisebb céziumot találtak a szervezetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.