galéria megtekintése

Az embertől jobban félnek, mint egy atomkatasztrófától

2 komment

NOL

A csernobili atomerőműben 1986-ban történt robbanás után 116 000 embert evakuáltak egy 4200 négyzetkilométeres területről. Egy friss kutatás szerint amióta lakatlan a terület, olyan sok állat él itt, mint az Ukrajnával szomszéd Fehéroroszország négy nemzeti parkjának bármelyikében.

„Az, hogy az állatok egyre jobban visszahódítják az elhagyott területet, nem eget rengető hír” – magyarázza Tom Hinton, radioökológiai szakértő, egy most megjelent tanulmány társszerzője. „Az a meglepő, hogy az élőlények a világ leginkább sugárfertőzött helyén is képesek fennmaradni és szaporodni.”

A Csernobilt körülvevő 30 kilóméteres szennyezett zóna kapuja
A Csernobilt körülvevő 30 kilométeres szennyezett zóna kapuja
Vasily Fedosenko / Reuters

A fehérorosz–ukrán határ közelében élő állatokat éveken át helikopterről számlálták és kihelyezett kamerákkal figyelték meg a kutatók. A Current Biologyban most publikált kutatásaik eredményéről a Washington Post számolt be.

 

Mivel a katasztrófát megelőző időszakból nincsenek adatok, nem lehet tudni, mekkora veszteséget szenvedett a helyi vadállomány, ahogy azt sem, hogy a mostani populáció eléri-e vagy esetleg meghaladja a korábbit.

Vaddisznók vonulnak az erdőben a sugárveszélyes övezetben.
Vaddisznók vonulnak az erdőben a sugárveszélyes övezetben
Vasily Fedosenko / Reuters

Viszonyítási alapnak a fehérorosz nemzeti parkokat használták, és a méréseik alapján Csernobil környékén olyan gazdag az élővilág, mint a szomszéd ország nemzeti parkjaiban. A vaddisznók, szarvasok és a kiugróan sok farkas mellett megjelent a barna medve és hiúz is, amit korábban évtizedekig nem láttak errefelé.

Hinton leszögezte, hogy nem az egyes egyedeket vizsgálták. Nem tudják tehát, hogy a sugárzásnak milyen hatása volt az állatok egészségére, vagy okozott-e mutációkat. Arra koncentráltak csak, hogy mekkora a populáció, vagyis hogy mennyi állat él a területen,

az a tény pedig, hogy a farkasok száma hétszerese az ország hasonló területén található állománynak, arra enged következtetni, hogy az ökoszisztéma egészséges.

Ha a csúcsragadozók száma nagy, az azt jelenti, hogy a zsákmányukat képező állatokból sincs hiány, illetve, hogy azok is egészségesek, le egészen a tápláléklánc alján található rovarokig, vagy a növényekig. Ellenkező esetben ugyanis elpusztulnának az őket elfogyasztó állatok is.

Farkasok a reggeli ködben a  sugárszennyezett zónában. A környéken hétszer annyian élnek, mint egy nemzeti parkban.
Farkasok a reggeli ködben a sugárszennyezett zónában. A környéken hétszer annyian élnek, mint egy nemzeti parkban
Vasily Fedosenko / Reuters

Hinton és társai kutatása azt mutatja, hogy a környéken harminc éve tapasztalható radioaktív sugárzás hatása nem olyan káros az ökoszisztémára, mint önmagában az emberi jelenlét. Mióta az utóbbi megszűnt, a természet regenerálódott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.