Az új szupervasúttal percek alatt Pozsonyban lehet

Az 1120 kilométer per órás sebességgel közlekedő vasúttal az utasok annyi idő alatt lennének a szlovák fővárosban, mint ahogy a Deákról eljutnak Kőbányáig a hármas metróval.

A teljes útvonal Pozsony-Budapest táv lenne, amit egy vakuumos alagútban, mágneses meghajtással közlekedő vonat megtenne mégpedig 18 perc alatt. A vonat Pozsonyból Bécsbe nyolc perc alatt száguldana - írja a The Local. A szlovák állam és a Hyperloop Transportation Technologies közlekedéstechnológiai vállalat között a közelmúltban született megállapodás szerint 2020-ban kezdik el tesztelni a rendszert, amivel megvalósítják az 1120 kilométer per órás sebességgel közlekedő vasutat.

A Hyperloop szállítórendszere egy vákuummal működő cső, amiben kis utaskabinokat küldenek végig nagy sebességgel. Az eredeti ötlet, amin az utazásnak ez a módja alapszik, Elon Musk fejéből pattant ki, aki a Tesla Motors és SpaceX vezetője. Az ötletet, aminek a megvalósításán Musk és több társa jelenleg is dolgozik, bárki szabadon fejlesztheti, nem védették le.

A mostani szlovák megállapodás az első az Egyesült Államokon kívüli projekt, amely ezt a technológiát használja. Amerikában néhány vállalat már kísérletezik az ötlettel.

A Hyperloop Transportation Technologies vállalat azt reméli, hogy forradalmasítja a közlekedést Közép-Európában. Az utasok ezzel az közlekedési eszközzel 8 perc alatt juthatnak Pozsonyból Bécsbe, 18 perc alatt pedig Budapestre.

"Egy ilyen típusú közlekedési eszköz újraértelmezheti az ingázás fogalmát és fellendítheti a határokon átnyúló együttműködéseket Európában" - fogalmazott a szlovák pénzügyminiszter, Vazil Hudak.

A vasút megvalósítása számos gyakorlati kérdést vet fel a költséghatékonyságtól az üzemeltetési költségeken át a biztonsági kérdésekig. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.