Újabb lavina a Mount Everesten

Újabb lavinák voltak a Mount Everestnek azon a részén, ahol a múlt héten 16 nepáli serpa halt meg - írja a Reuters hírügynökség.Ezek után szinte biztos, hogy ebben a hegymászó idényben senki sem fog feljutni a Mount Everest nepáli oldaláról az 8850 méteres magasságban lévő csúcsra.

A nepáli kormány küldöttsége tárgyal serpa hegymászókkal és hegyi vezetőkkel a Mount Everest alaptáborában.
A nepáli kormány küldöttsége tárgyal serpa hegymászókkal és hegyi vezetőkkel a Mount Everest alaptáborában.
MTI/AP

"A csapatok elmennek, vége van. Ideje gyászolni" -  Alan Arnette hegymászó honlapján. Már a múlt pénteki lavina után sokan levonultak a hegyről, egyrészt a történtek miatt, másrészt mert a serpák egy csoportja a héten meglehetősen agresszíven viselkedett. Erről Adrian Ballinger amerikai hegyi vezető beszélt a Reutersnek. Mint mondta, a serpák elszánták magukat arra, hogy Nepál felől senki se jusson el ebben a - május 25-e környékén - befejeződő hegymászó szezonban a csúcsra.

Ennek ellenére többen úgy döntöttek, néhány nap múlva nekivágnak a hegynek. Mivel azonban újabb hógörgetegek voltak azon a területen, ahol a múlt héten a lavina lecsapott, inkább mindenki visszavonulót fúj.

Adrian Ballinger a portálnak telefonon nyilatkozott, mint mondta, ő csütörtökön délután hagyta el az alaptábort, beszámolója szerint akkor még 40-50 mászó reménykedett abban, hogy hamarosan útnak indulhat. Egy héttel ezelőtt még hatszázan voltak.

A serpák száma is megfogyatkozott az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, tizenhat társuk halála után sokan ott hagyták az alaptábort, és a hegymászó szerint ennyi hegyi vezetővel képtelenség lett volna megmásznoi a hegyet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.