Szelfitilalom a brit szavazófülkékben

Tilos a szavazólapot lefényképezni és azt nyilvánosságra hozni Nagy-Britanniában, és ez a tilalom természetesen a szelfikre is érvényes. Nem keveset kockáztat az, aki a törvényt megszegi: a büntetés 5000 fontra is rúghat, de hat hónap börtön is kiszabható érte. A félreértések elkerülése végett sok helyen külön felhívják a figyelmet erre, és van, ahol szelfizónát is létrehoztak – írja a Daily Mail.

A briteknek saját szava is van már a szavazólappal készített önportréra, egy a közösségi oldalakra felrakott „boothie" (ballot paper/szavazólap) azonban sokba kerülhet a meggondolatlan állampolgároknak. Bár a kép elkészítését senki sem akadályozhatja meg a fülke magányában, országszerte felhívják az urnákhoz járulók figyelmét arra, hogy tilos a szavazólapot lefotózni és azt nyilvánosságra hozni. Ezért 5000 font bírság vagy akár hat hónap börtön is járhat, nyilván a lebukás esélyét erősen megdobja, ha valaki egy közösségi portálra tölti fel a képet.

A Választási Bizottság közleménye szerint törvénytelen minden olyan információ kijuttatása a szavazóhelyiségekből, mely alkalmas a választás tisztaságának és a szavazat titkosságának megsértésére. A fülke előtt fotózni a voks leadása előtt vagy után szabad, de aki magáról és a szavazólapról készít képet, az törvényt sért.

Hogy a lelkes szavazók mégis megörökíthessék és a világ tudtára adják, milyen komolyan veszik demokratikus jogaikat, sok helyen külön megkérik az embereket, hogy a fülkén kívül fotózzanak, ha akarnak. Sőt, Prestonban szelfizónát hoztak létre az előzékeny városi tanácsnokok.

Az, hogy a szelfiőrület veszélyeztetheti a szavazás titkosságát, tavaly került felszínre, miután a helyi és az európai választásokon a szavazatszámláló személyzet több helyen is megakadályozta a fényképezést.

Idén már a mobiltelefont sem lehet bevinni a fülkébe, és a fülhallgató is tilos. Akinek fogyatékossága miatt segítségre van szüksége, azt egy családtagja vagy barátja bekísérheti és segíthet neki.

A csütörtökön zajló brit parlamenti választásokra kiélezett küzdelmet jósolnak a közvélemény-kutatók. Azonos arányban van esélye a kormányalakításra a két legnagyobb brit parlamenti erőnek, a 2010 óta kormányzó konzervatívoknak és az ellenzéki Munkáspártnak – derült ki a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által készített utolsó felmérésből.

A végleges eredmények péntek délutánra várhatóak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.