Robot áll munkába egy japán banknál

Nao 58 centiméter magas, kedves, barátságos, türelmes és 19 nyelven beszél. Sosem fárad el, ő a tökéletes munkaerő - egy humanoid robot, amely áprilisban áll munkába a Tokyo-Mitsubishi UFJ Banknál.

„Hello, üdv nálunk. Segíthetek a pénzváltás, az ATM-ekkel kapcsolatos tudnivalók, bankszámlanyitás vagy tengeren túli átutalásokkal kapcsolatban” - köszönti az ügyfeleket Nao.

Az 5,4 kilogramm súlyú robotot kamerákkal és mikrofonnal szerelték fel, melyek segítségével elemzi a kliensek érzéseit arcvonásuk és hanglejtésük alapján, és ez alapján szólítja meg őket, majd irányítja a megfelelő ablakhoz, miután megtudakolta jövetelük célját.

A humanoid robot 19 nyelven képes kommunikálni, a gesztikulálásban 25 mozgó ízület segíti. Naót a a japán Softbank technológiai vállalat tulajdonában lévő francia Aldebaran Robotics fejlesztette ki 2006-ban. A tökéletesnek vélt munkaerő egy-egy példányát kezdetben csak 1-2 fiókban vetik be, és az ügyfelek visszajelzései alapján bővíthetik a robothálózatot - írja a The Guardian.

Nem Nao az első robot, amely munkába áll. Elődje, a 120 centiméter magas Pepper eladóként dolgozik a SoftBank használt mobiltelefonokat árusító üzletében, Tokióban. „Apró lépés, hogy valóra váljon az álmunk: olyan robotokat alkotni, amelyek megértik az emberek érzéseit, és azok alapján teljesen önállóan képesek cselekedni” - mondta Szon Maszajosi, a SoftBank vezérigazgatója.

Peppernek óriási sikere van, már a Nestlé élelmiszeripari vállalat is jelezte, hogy ezer roboteladót állít munkába Japánban, amelyeknek a kapszulás kávéfőzők árusítása lesz a feladata.

Múlt hónapban a nagaszaki Huis Ten Bosch vidámpark üzemeltetője jelentette be, hogy júliusban nyíló Henn na Hotel, magyarul Furcsa Hotelben szinte kizárólag humanoid robotok dolgoznak majd, gépek látják majd el a portástól a takarítókon át a recepció személyzetének feladatát.

A szálló vendégei már kulcsot sem kapnak majd a szobájukhoz, egy arcfelismerő rendszer segítségével juthatnak be ideiglenes otthonukba. Biztos ami biztos, a robotokon kívül azért tíz embert is alkalmaznak majd a hotelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.