Pisztoly és cápariasztó is volt Farkas Bertalanéknál az űrben

1980. május 26-án lesz a 35. évfordulója, hogy Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan elindultak a világűrbe. Június 3-án tértek vissza a Földre.

Blikk mai cikke az utazás és a felkészülés színes részleteibe avatja be az olvasókat. Megtudhatjuk, hogy sokak véleményével ellentétben az első magyar űrhajóst nem a sármja miatt választották ki a feladatra. Nem is Berecz János, a Központi Bizottság szintén szabolcsi születésű tagjának közbenjárására, hanem a szovjet repülőorvosok jelölték ki a két magyar pilótát, akik részt vehettek a csillagvárosi kiképzésen. Szintén az övék volt a döntő szó abban is, hogy ki utazhat végül. 

Farkas eleinte focista akart lenni, majd 17 évesen pilótának jelentkezett, 1978-ban pedig űrhajósnak az Interkozmosz programba.

"A kiképzés során az űrhajóban mindent előre lejátszottunk, a kilövéstől az űrrepülésen át a landolásig" – mesélte pár éve a Szabad Földnek a magyar űrhajós. Fel voltak készülve arra is, ha a landoláskor nem a kijelölt helyen érnek földet. Kabinjukban töltött pisztoly is volt, ha a vadonban találják magukat, és cápariasztó, ha az óceánba csapódnak.

Utazásuk egy évvel csúszott a korábbi sikertelen missziók miatt, végül 7 nap 20 óra 45 percet töltöttek az űrben. Közben több kísérletet is végeztek. A földet érés nem volt zökkenőmentes a fékezőrakéták hibája miatt. A leszállás után ezért mondta állítólag Farkas Berci a magyar televíziónak: „Jól odab...sztak bennünket".

25. és a 30. évfordulóról lapunk is beszámolt. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.