Huszonöt éve startolt Farkas Bertalan

Egyhetes ünnepségsorozattal emlékeznek a szovjet-magyar űrpáros, Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan startjának 25. évfordulójára. A világ minden tájáról érkeznek Budapestre űrhajósok. Az első magyar űrhajós 1980. május 26-án startolt, és június 3-án érkezett vissza a Földre.

"Negyvenen jelentkeztünk űrhajósnak, és ez a keret szűkült folyamatosan. Az utolsó előtti válogatásra négyen maradtunk. Mi négyen egy hónapos csillagvárosi tesztsorozaton vettünk részt 1978. januárjában. Az utolsó rosta után ketten maradtunk Magyari Bélával" - emlékezett a kezdetekre Farkas Bertalan, akitől megtudtuk, végül Budapesten dőlt el, hogy ő repülhet. A Szovjetuniónak ugyanis mindegy volt, hogy melyikük lesz az első magyar űrhajós.

Az űrutazás megváltoztatta az életét. A népszerűség már negyedszázada mindennapos élménye. Ma is megismerik az utcán, ma is gratulálnak neki, ma is élménybeszámolókat kell tartania. Például egyetemistáknak, akik még meg sem születtek az ő űrrepülése idején. Az első, emberrel végrehajtott űrutazás óta eltelt több mint negyven évben mindössze 434 ember járt az űrben - közülük egyedüli magyarként ő.

A negyedszázados esemény ünneplését kísérő felhangokkal Farkas Bertalan nem törődik. Egyesek pusztán azért képesek baloldalinak minősíteni ezt az évfordulós eseményt, mert annak idején a szovjetekkel repült. "Repültem volna én az amerikaiakkal is, ha lehetővé teszik, de nem tették" - mondja erre, majd hozzáteszi: számára Záhonynál sohasem ért véget Európa. Az űrkutatásban egyébként a nyugati államok is szívesen együttműködtek Moszkvával.

A hazatérő Farkas Bertalant némi túlzással "nemzeti kincsnek" minősítették, ami azzal is járt, hogy a korábbi vadászrepülő sokáig nem ülhetett vadászgépre. (Az első űrhajós, Gagarin repülőbalesetben vesztette életét, s ezt a veszélyt akarták elkerülni.) Később mégis engedték, de már csak AN-24-es, AN-26-os és sportrepülőgépeken.

A kilencvenes évek közepén rövid ideig légügyi attaséként dolgozott az Egyesült Államokban. Visszatért, de ez nem egészen az önszántából következett be. - Elcsúsztam egy banánhéjon, ami sok embernek jó ürügyet szolgáltatott a személyes támadásokra - mondta erről most szűkszavúan. A magyar űrkutatással esetleges a kapcsolata - itt Magyari Béláé a főszerep -, Farkas Bertalan a nemzetközi együttműködést jobban kedveli. Alapító tagja az 1985-ben Párizsban megalakult Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének, hat évig elnökségi tagként segítette a szervezet munkáját.

47 éves korában nyugdíjazását kérte az idén 56 éves dandártábornok. Azóta az üzleti életben tevékenykedik: egy légi áruszállítással foglalkozó céget - amelynek résztulajdonosa - próbál minél jobb helyzetbe navigálni.

Farkas Bertalan a nemzetközi együttmûködést jobban szereti
Farkas Bertalan a nemzetközi együttmûködést jobban szereti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.