Patricia nem olyan rossz, mint várták

Egyelőre úgy tűnik, hogy a vártnál kisebb károkat okozott Mexikóban a történelem legpusztítóbb hurrikánjaként beharangozott Patricia, Enrique Pena Nieto elnök azonban arra figyelmeztet, hogy a heves esőzések még mindig okozhatnak áradást és földcsuszamlást az ország egyes részein.

Az Egyesült Államok hurrikán-előrejelző központja, az NHC a legmagasabbnak, vagyis ötös erősségűnek értékelte a vihart, amely azonban kettesre szelídült. A hurrikán pénteken érte el Mexikó nyugati részét és bár nagy erejű széllel és heves zivatarokkal érkezett, komolyabb károkat nem okozott.

Fotó: Henry Romero / Reuters

Az NHC szerint a szél ereje a várt 325 kilométer per óra helyett 120 kilométer per órásra mérséklődött, amikor partot ért.

Fotó: NASA / Reuters

Több ezer helyi lakost és turistát költöztettek ki a csendes-óceáni partvidékről, Patricia várható útvonalából. Jelenleg Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacan, és Guerrero államot fenyegeti veszély a szombatra várható nagy mennyiségű csapadék miatt. A központ szerint átlagosan 20-30 centiméter eső eshet, de egyes helyeken akár 50 centiméterre is számíthatnak, ekkora vízmennyiség pedig könnyen okozhat életveszélyes áradásokat és sárlavinákat.

Fotó: Edgard Garrido / Reuters

Egyelőre azonban csak kisebb földcsuszamlásokról és kidőlt fákról érkeztek jelentések Colimából, de a kormány arra figyelmeztetett, hogy az idén különösen aktív Colima vulkán hamuja az esővel összekeveredve hatalmas iszapárdásokat okozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.