Spanyol ízek: a paellától a dulce de leche-ig
A paellának rengeteg változata létezik. A spanyoloknál speciálisan erre a célra kifejlesztett edényben készül. Ez a magyar serpenyős változata.
A paellának rengeteg változata létezik. A spanyoloknál speciálisan erre a célra kifejlesztett edényben készül. Ez a magyar serpenyős változata.
Elkészítés: | Hozzávalók négy fő részére: | |
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a nagyobb kockára vágott csirkehúst, sózzuk és kevergetve megpirítjuk. A húst kiszedjük, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben pár percig pirítjuk az apró kockákra vágott paprikát, hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, és pár perc alatt puhára sütjük. Meghintjük az apróra vágott petrezselymet. A rizst 10 percre hideg vízbe áztatjuk. Egy magasabb falú edényben, 3 ek olívaolajon a karikára vágott hagymát és zúzott fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt rizst, és pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk és kurkumával ízesítjük. Felöntjük az alaplével, lefedjük, és lassú tűz felett felforraljuk. Majd takarékra vesszük, és 5 percig tovább pároljuk. Ezután a rizsre tesszük az elősütött húskockákat, a tenger gyümölcseit, a zöldborsót és a chorizo kockákat. Lefedjük és további 10 percig lassú tűzön főzzük. Végül a tűzről levéve még 10 percig fedő alatt állni hagyjuk, hogy a rizs az összes folyadékot magába szívja. Több adagban hozzáöntjük az elozetesen felforrósított tejet, megállás nélkül keverjük továbbra is, hogy csomómentes legyen a szósz. Legvégül a mustárt is beletesszük. Feljebb véve a hőt, közepes lángon, nem egészen a felére besűrítjük. Lehúzzuk a tűzrol, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is. Félretesszük hűlni. . |
4 csirkecombfilé 40 dkg tenger gyümölcsei (vegyesen: garnéla, kagyló, tintahal) 10 dkg chorizo 2 csésze hosszúszemű rizs 1 kaliforniai paprika 1 csésze zöldborsó (lehet mélyhűtött is) 3 fokhagymagerezd 1 fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyemzöld 1 kk őrölt kurkuma 8 dl húsleves 2 + 3 ek olívaolaj csésze = 3 dl |
A NO SALTY további ajánlatai |
|||
Dulce de leche | Lazacos avokádókrémes tapas | Kecskesajt hagymával | További receptek >> |
Paella