Spanyol ízek: a paellától a dulce de leche-ig

A paellának rengeteg változata létezik. A spanyoloknál speciálisan erre a célra kifejlesztett edényben készül. Ez a magyar serpenyős változata.

A paellának rengeteg változata létezik. A spanyoloknál speciálisan erre a célra kifejlesztett edényben készül. Ez a magyar serpenyős változata.

Elkészítés: Hozzávalók négy fő részére:
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a nagyobb kockára vágott csirkehúst, sózzuk és kevergetve megpirítjuk.

A húst kiszedjük, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben pár percig pirítjuk az apró kockákra vágott paprikát, hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, és pár perc alatt puhára sütjük. Meghintjük az apróra vágott petrezselymet.

A rizst 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

Egy magasabb falú edényben, 3 ek olívaolajon a karikára vágott hagymát és zúzott fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt rizst, és pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk és kurkumával ízesítjük.

Felöntjük az alaplével, lefedjük, és lassú tűz felett felforraljuk. Majd takarékra vesszük, és 5 percig tovább pároljuk.

Ezután a rizsre tesszük az elősütött húskockákat, a tenger gyümölcseit, a zöldborsót és a chorizo kockákat.

Lefedjük és további 10 percig lassú tűzön főzzük. Végül a tűzről levéve még 10 percig fedő alatt állni hagyjuk, hogy a rizs az összes folyadékot magába szívja.

Több adagban hozzáöntjük az elozetesen felforrósított tejet, megállás nélkül keverjük továbbra is, hogy csomómentes legyen a szósz. Legvégül a mustárt is beletesszük.

Feljebb véve a hőt, közepes lángon, nem egészen a felére besűrítjük. Lehúzzuk a tűzrol, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is. Félretesszük hűlni.
.
4 csirkecombfilé
40 dkg tenger gyümölcsei (vegyesen: garnéla, kagyló, tintahal)
10 dkg chorizo
2 csésze hosszúszemű rizs
1 kaliforniai paprika
1 csésze zöldborsó (lehet mélyhűtött is)
3 fokhagymagerezd
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 kk őrölt kurkuma
8 dl húsleves
2 + 3 ek olívaolaj csésze = 3 dl

 

A NO SALTY további ajánlatai 
Dulce de leche
Lazacos avokádókrémes tapas
Kecskesajt hagymával
www.nosalty.hu
Dulce de leche Lazacos avokádókrémes tapas Kecskesajt hagymával További receptek >>

 

Paella: a spanyolok nemzeti rizsétele
Paella
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.