Óriás vagina okoz felbolydulást Versailles-ban

Egy gigantikus acél tölcsér fog díszelegni több héten át a Versailles-i kastély kertjében. Anish Kapoor indiai művész szerint legfrissebb alkotása a „királynő vaginájának" hatalomra kerülését jelképezi.

Az emlékmű - amelyet csak „koszos saroknak" (Dirty Corner) neveznek – egy gigantikus acél tölcsérből, valamint tört sziklákból áll, és közvetlenül a Versailles-i kastélyra néz. A műalkotást június 9-én mutatják be, amikor egy - a művész által készített - pezsgőfürdőről is lerántják a leplet.

 

 

The Local megjegyzi, hogy azt egyelőre nem tudni, hogy a brit-indiai alkotó mit ért a „királynő vaginája" megnevezés alatt, hiszen Franciaországnak nincs királynője. 

Néhányan úgy vélik, Marie Antoinette-t takarja a megnevezés, mások azonban csak szimplán azon borultak ki, hogy egy óriás vagina bukkan fel a híres kert Tapis de Vert részében.

Francois de Maziéres polgármester szerint az alkotó félrecsúszott picit a műalkotással, a hagyományőrző jobboldali bloggerek tiltakoznak, de vannak olyanok is, akik egyenesen bojkottra szólítják fel az franciákat.

A Le Parisien zseni provokatőrként jellemzi Kapoort, de hozzáteszi, hogy a francia nyilvánosság megdöbbent azon, hogy egy vagina jelenik meg az elegáns környezetben.

Franciaországban nem először okoz botrányt erotikus tartalommal rendelkező műalkotás. Tavaly októberben egy óriás análdugó jelent meg Párizs központjában. Paul McCarthy amerikai művész Fa névre hallgató alkotása nem nyerte el a franciák tetszését, egyik kritikusa még három pofont is lekevert az alkotónak, és közölte vele: a művének semmi keresnivalója a párizsi téren.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.