Nemrég jött ki a pszichiátriáról a képviselőnő gyilkosa

Az 52 éves Thomas Mairt a rendőrség tegnap hallgatta ki. Az ügy kapcsán szomszédok és hozzátartozók is megszólaltak.    

Mairt azzal gyanúsítják, hogy csütörtökön kora délután lelőtte, majd megkéselte a 41 éves Jo Coxot a Leedshez közeli Bristallban. A férfi otthonát és számos más a gyilkossággal kapcsolatba hozható házat már vizsgálnak a rendőrök – írja a Daily Mail.

Mairt a támadás után hamar elfogták, és megkezdték kihallgatását. A férfi elmondta, nem találta a helyét a társadalomban, és elszigeteltnek érezte magát hosszú ideje tartó mentális betegsége miatt. Saját bevallása szerint nemrégen engedték ki egy pszichiátriai intézetből.

A nyomozók a tegnap esti kihallgatáson azt firtatták, hogy az áldozat politikai kampányolása motiválta-e a gyilkosságra Mairt.

A helyzet egyáltalán nem egyértelmű. Bár barátai szerint a férfit soha nem érdekelte a politika vagy az uniós népszavazás, meg nem erősített bizonyítékok szerint szélsőjobboldali nézeteket vallott: neve és címe szerepelt ugyanis egy fehéreket éltető, a multikulturális társadalmat elítélő újság, a South African Patriot volt előfizetőinek listáján.

A szomszédok beszámolói alapján Mair ugyanakkor csendes, félénk, barátságos férfinak tűnt: önkéntes kertészmunkát végzett, és egy speciális iskolában is besegített, valamint a környékbeli idősek gyepét is rendben tartotta. Elfogásának híre mindenkit sokkolt. Édesanyja azt mondta, egyszerűen nem érti a történeteket, és magát hibáztatja az esetért.

Mair féltestvérének leírása egy picit azonban árnyalja a képet: szerinte a férfi kényszerbeteg volt, és súrolószappannal mosta magát, mert megszállottan ügyelt személyi higiéniájára. A politikai motivációt illetően azonban egyetértett a többiekkel: szerinte testvére soha semmilyen politikai megjegyzést nem tett, és rasszista megnyilvánulásai sem voltak. Hasonlóan nyilatkozott a férfiról másik testvére, Scott is, aki hozzátette, Thomas betegségeit kezelték.

2010-ben egy helyi lapnak maga Mair is azt mondta, hogy mentális problémái javultak, sokat segített rajtuk az önkénteskedés egy közeli parkban.

Nyilatkozatában ugyanakkor megcáfolta mostani önmagát, mivel azt állította, számos mentális problémákkal küzdő ember sokszor kívülállónak és értéktelennek érzi magát, ha hosszabb ideje nincs munkája. Az önkénteskedés azonban segít ezen – mondta akkor a férfi.

Egy szomszéd a gyilkosság előtt nem sokkal találkozott Mairrel. A nő semmi különöset nem vett észre rajta, ugyanolyannak látszott, mint mindig, csak most egy hátizsák volt nála. Ez körülbelül 12 óra 20 perckor történt. A rendőrséget a támadás miatt nem sokkal később, délután egy óra körül riasztották. Az áldozatot, Jo Coxot helikopterrel szállították kórházba, ahol néhány órával később belehalt súlyos sérüléseibe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.