Éppen kampányolt, mikor meggyilkolták a képviselőnőt

Gyilkosság áldozata lett választási körzetében Jo Cox 41 éves munkáspárti képviselőnő.

Csütörtök délután kegyeletből mindkét tábor felfüggesztette a szigetország európai uniós tagságáról szóló korteshadjáratát azt követően, hogy délután egy óra körül lövöldözés és késelés áldozatává vált Jo Cox, Batley és Spen 41 éves képviselőnője. Az incidensre az észak-angliai választókerületéhez tartozó Birstall városban, Leeds közelében került sor, ahol a humanitárius ügyek iránt elkötelezett politikus fogadóórájára készült a helyi könyvtárban.

A Sky News hírcsatornán megszólított szemtanúk beszámolója alapján Jo Cox a támadást megelőzően két összeszólalkozott férfit próbált szétválasztani. Egyikük hirtelen előhúzott a táskájából egy fegyvert, és azzal legalább két, de egyesek szerint három lövést adott le a dulakodás közben földre került képviselőnőre. Ezután egy legalább harminc centiméter hosszúságú késsel vagy hatszor megszúrta, végezetül többször meg is rúgta a szerencsétlen politikust, aki rövidesen belehalt sérüléseibe. A baseballsapkát viselő merénylő kényelmesen elsétált a merénylet színhelyéről, ahol a sikoltozó szemlélők között pánik tört ki. Nem sokkal később a rendőrség letartóztatott egy 52 éves férfit, Tommy Mairt, akit helybeliek „magának valóként” írtak le. A gyanúsított egy 77 éves férfit is megsebesített, de az ő állapota nem súlyos. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.

A hallatlanul népszerű munkáspárti képviselőnő egy évvel ezelőtt került be a parlamentbe. Az állami középiskolából a Cambridge-i Egyetemre bejutott rendkívüli képességekkel megáldott nő westminsteri karrierjét megelőzően a világméretű szegénység ellen küzdő Oxfam alapítvány egyik vezetője volt. Ebben a minőségében, illetve a női egyenjogúságért folytatott kampányok közepette a világ legveszélyesebb gócpontjain, köztük Szíriában is megfordult. Két óvodás korú kislányával és férjével, Brendannal egy a Tower-hídhoz közeli lakóhajón élt.

Csütörtök délután az EU-népszavazási kampány felfüggesztésével egyidejűleg a szigetország vezető politikusai, élükön David Cameron kormányfő megdöbbenésüknek adtak hangot Jo Cox halála miatt. Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére „a borzalmas gyilkosság kapcsán a teljes Munkáspártot és a munkáspárti közösséget, de valójában az egész országot ért sokkról” beszélt.

Nem ez az első eset, hogy brit parlamenti képviselő ellen merényletet követtek el. 2010-ben Stephen Timms munkáspárti honatyát késelte meg egy iszlám fundamentalista kelet-londoni irodájában. Ugyanabban az évben Nigel Jones képviselő politikai asszisztense, Andrew Pennington életét vesztette, amikor főnöke segítségére sietett, miután cheltenhami fogadóórája közben egy férfi szamurájkarddal támadt rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.