Ön kísértetházban lakik? Egy mobilalkamazás megmondja

Igen, tudjuk, hogy az ön lakásában is a korábbi tulaj tisztaságmániás nagynénje lakott, de mi van, ha valójában egy drogkartell használta raktárnak? Előfordulhat, hogy indián temetőre, vagy radiaktív hulladékra épült a ház? Az Egyesült Államokban már létezik egy mobil alkalmazás, aminek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy tényleg csak a csövek kopognak-e éjszakánként vagy a korábbi lakó kísért. 

A beszédes nevű DiedInHouse.com segítségével kideríthető, hogy történtek-e gyilkosságok, gyanús, természetfeletti halálesetek egy adott címen - írja a Time magazin. Arra is rá lehet keresni, hogy drogot állítottak-e elő az ingatlanban, esetleg volt-e tűz, mindezt 11.99 dollárért, vagyis alig több mint 3000 forintért keresésenként.

Lehet hallgatni a kísértetekről, de feleslges
Lehet hallgatni a kísértetekről, de feleslges
Lee Celano / Reuters

Az adatbázis eddig 4,5 millió ház adatait tartalmazza a Bloomberg Business üzleti magazin szerint. Eddig 30 ezer ház előéletét ellenőrizték a leendő tulajok. Így kiderülhet, hogy jogosan aggódnak-e a kísértetek miatt, vagy sem, de a legtöbben arra kíváncsiak, hogy megöltek-e valakit abban a házban, amit készül megvenni, az államok többségében ugyanis elég lazán szabályozzák, hogy milyen korábbi bűn- és halálesetekről kell tájékoztatni a vevőket. Pennsylvania és Massachusetts törvényei értelmében például az ilyesféle információkat nem kell  közölni az érdeklődőkkel. Utóbbi államban még arra is kitérnek, hogy az „állítólagos természetfeletti jelenségek” jelenlétére sem kell felhívni a figyelmet egy ingatlan adásvételénél, ami nyilván csak alkalmat adhat, hogy az eladók elhallgassák, milyen kísértetek tartoznak a házhoz.

Az ügyben jó példával egyébként Dél-Dakota és Alaszka jár elöl, ahol kötelező tájékoztatni a lehetséges vevőket minden olyan gyilkosságról vagy öngyilkosságról, amely az azt megelőző 12 hónapban történt.

Néhány nagy nyilvánosságot kapott esetben meg is változtatják a címet, hogy megpróbálják eltussolni a ház hátborzongató múltját. Ez történt például a coloradói Boulderben a 755 15th St. címmel is, amelyet 749 15th St.-re változtattak 10 évvel az után, hogy 1996-ban itt halt meg titokzatos körülmények között a hatéves szépségkirálynő, JonBenet Ramsey. A kislány halálának körülményeit máig nem sikerült tisztázni.

Az efféle trükkök azonban hatástalanok a DiedInHouse profi szakemberei ellen, akik már mindkét címet feltüntették a rendszerükben, így garantáltan nem éri meglepetés az új lakókat. 

Arról egyelőre nincs hír, hogy Magyarországon is terveznének hasonlót, így a belföldi ingatlanvásárlók kénytelenek az ügynökök jóindulatára bízni magukat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.