Olasz ízek: zsályás-sütőtökös rizottó
Az igazi rizottó sűrű és krémes, anélkül, hogy a rizsszemek feladnák önállóságukat.
A rizottókészítés hosszadalmas folyamat: dolgozni kell végig, hiszen nem lehet magára hagyni egy percre sem. Ennek ellenére nem egy ördöngős konyhai művelet. A végén pedig meghálálja az elkészítés alatti állandó odafigyelést. De miről ismerszik meg az igazi rizottó?! Sűrű és krémes, anélkül, hogy a rizsszemek feladnák önállóságukat.
Elkészítés: | Hozzávalók három fő részére: | |
Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és pár pillanat alatt ropogósra sütjük benne a zsályaleveleket. Konyhai papírtörlőn félretesszük. Ugyanebbe a serpenyőbe rakjuk a sütőtökkockákat és közepesen erős tűzön, kevergetve majdnem puhára pároljuk. A sütőtök harmadát félretesszük, a többit kevés vízzel együtt pürésítjük. Egy mélyebb, vastag falú edényben evőkanálnyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk. A felforrósított csirke alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy. Ekkor adjuk hozzá a sütőtökpürét, és a félretett sütőtökkockákat. Sózzuk-borsozzuk. Végül hozzákeverjük a jeges vajkockákat és a parmezán sajtot. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük és tálalás előtt pár percig állni hagyjuk. A ropogósra sütött zsályalevelekkel kínáljuk. |
Kb. fél kg sütőtök 20 dkg rizottórizs 0,6 l csirke alaplé maréknyi parmezán sajt 4 dkg jeges vaj 3 ek olívaolaj só frissen tört fekete bors 12 db zsályalevél |
A NO SALTY további ajánlatai |
|||
Penne zsályás paradicsomszósszal | Pizza | Panna cotta | További receptek >> |