Obama meghívta magához az órája miatt letartóztatott fiút

Nagy hírnévre tett szert az a muszlim kisfiú, akire azért csapott le a texasi rendőrség, mert otthon barkácsolt órájára tanárai azt hitték, hogy egy bomba. Az incidens után Barack Obama és Mark Zuckerberg is felfigyelt a fiatalra.
„Ez nem Amerika” – mondta a tizennégy éves Ahmed Mohamed édesapja, aki szerint csak azért hurcolták meg fiát a hatóságok, mert muszlim. A tinédzser otthon barkácsolt óráját szerette volna megmutatni technikatanárának, ám egy másik tanár meghallotta a szerkezet ketyegését, és azt hitte, bomba van a fiúnál. Mohamedet négy rendőr hallgatta ki az igazgatói irodában, és három napra felfüggesztették.

„Én azért készítettem az órát, hogy lenyűgözzem a tanáromat, de amikor megmutattam neki, azt mondta, veszélyt jelent rá. Nagyon szomorú, hogy rossz benyomást keltett benne – mondta Ahmed, aki most azon gondolkozik, hogy egy másik iskolába iratkozik át.

Guardian szerint többen felfigyeltek a fiú esetére az Egyesült Államokban. Barack Obama szerdán Twitter-oldalán jelentette be, hogy meghívja a szudáni származású fiút a Fehér Házba, egy közös csillagászati rendezvényre a NASA űrhajósaival és más fiatalokkal: „Több hozzád hasonló gyereket kéne arra motiválni, hogy megszeresse a természettudományokat. Ez az, ami naggyá teszi Amerikát” – írta az amerikai elnök.

„Ha valakiben megvan a tudás és az elszántság, hogy valami jót építsen, az tapsot érdemel, nem letartóztatást” – írta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, aki szintén elítélte a fiúval történteket.

Az Irving MacArthur Gimnázium megvédte az iskola angoltanárát, aki jelentette a fura eszközt a hatóságoknál. A rendőrség is úgy vélte, hogy az órát össze lehet keverni egy bombával, ezért jogosnak tartják a Mohamed elleni intézkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.