Nemzetközi bűnszervezet magyar tagjaira csapott le az adóhatóság

Bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt folyik nyomozás a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán, miután egy országos akcióban letartóztatták egy külföldiek irányította bűnözői csoport 20 tagját, akik illegális cigarettakereskedelemmel és Európában elkövetett bűncselekményekből származó euró szállításával foglalkoztak.

A NAV keddi közleménye szerint a bűnözőket egy vietnami és egy egyiptomi állampolgárságú személy irányította.

A pénzszállítást Budapestről intézték: először Magyarországra, onnan Szlovákiába került az óriási összegű "bűnös" pénz, majd szlovák társaságok bankszámláin "átutazva" végül különböző kínai gazdasági társaságok számláin kötöttek ki az összegek. Ezen felül a bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába.

Mint írták, a pénzmosási folyamatban mintegy ötmilliárd forint értékű eurót szállítottak, míg három hónap alatt mintegy négyszázmillió forint értékű cigarettát értékesítettek.

A NAV pénzügyi nyomozói a MERKUR és a TEK speciális egységek, hatvan pénzügyőr és IT-szakemberek támogatásával hajtották végre az országos akciót. Házkutatásokat tartottak több mint 30 helyszínen, lefoglaltak több mint nyolcvanmillió forint készpénzt, csaknem tizenkétezer doboz cigarettát, illetve több olyan személyautót és kamiont, amelyet a cigarettacsempészethez és az illegális pénzszállításokhoz használtak.

Összesen húsz gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság kilenc ember előzetes letartóztatását elrendelte. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztéssel is felelhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.