Nemcsak az idegeket, a GDP-t is rontja a munkahelyi stressz

A folyamatos munkahelyi nyomás a GDP 4%-ának megfelelő veszteséget okoz: Magyarországon ez az összeg évi 1000 milliárd forintra, míg az EU27 vonatkozásában összesen 500 milliárd euróra rúg.

Az Európai Unió 2004-ben Keretegyezményt fogadott el a munkahelyi stresszről, melyben definiálja a jelenséget és meghatározza a megelőzéséhez szükséges tevékenységek irányát  – lehetőséget biztosítva a tagállamoknak, valamint az egyes vállalatoknak, hogy a pontos eszközöket maguk válasszák meg. Janet Asherson, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanácsadója ezzel kapcsolatban elmondta: „az Európai Unió elsősorban a munkáltatókra fókuszál, ezzel szemben globális szinten, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a munkavállalókat is megszólítja ajánlásában, mely a változásokkal, krízisekkel szembeni rugalmasság fontosságára hívja fel a figyelmet.”

Nincs tovább: magasra szökött a törölt cégek száma
Kontroll és önbecsülés - a munkahely ezeket provokálja folyamatosan

A munkahelyi stressz enyhítésére indította el IOSHA2 (Improving the Occupational Safety and Health Awareness) nevű, hat tagországot felölelő nemzetközi kampányát az Európai Bizottság, amelyet nálunk a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége koordinál. A kampány célja, hogy a munkáltatók megfelelő tájékoztatással és biztonságos munkakörnyezet kialakításával segítsék a munkavállalókat egy egészségesebb életvitel kialakításában. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az eredményességhez a munkavállalók aktív részvételére van szükség.

„Hollandiában évente 2,2 milliárd eurós többletköltséget okoz a munkahelyi stressz, a dolgozók 30-40%-a szenved a munkahelyi nyomástól, 10%-uk rendszeresen orvoshoz jár a problémával. A hosszú ideig tartó betegszabadságok és munkaképtelenség 30%-a a munkahelyi stresszre vezethető vissza, ami egyúttal az elsőszámú munkahelyi probléma is Hollandiában. A kiszámíthatatlan hiányzások, a termelékenység csökkenése a munkáltatóknak is komoly problémát jelentenek, ezért nagyon fontos a közös fellépés” – hangsúlyozta Wim van Veelen, az FNV-Hollandia és az Európai Szakszervezeti Szövetség szakértője a rendezvényen.

Magyarországon is találhatunk már olyan vállalati programokat, amelyeket a munkavállalók biztonságának és egészségének védelmében hoztak létre. Szigeti Ágnes, a Budapest Bank belső kommunikációs vezetője elmondta, Az egészség mindenekelőtt elnevezésű komplex programjuk az egészségmegőrzés számos területén nyújt hasznos segítséget a munkatársaiknak, mint az étkezés, mozgás, megelőzés, stresszkezelés, illetve a dohányzásról való leszokás.

A VELUX Magyarország Kft. pedig a Biztonsági Kiválóság Program keretein belül több mint 7.000 munkaórát fordított képzésre, melyen minden munkatársuk részt vett. A cégcsoport hosszú távú célja, hogy az üzemi balesetek száma nullára csökkenjen, valamint hosszú távon ösztönözzék és segítsék a dolgozókat az egészséges életmód megvalósításában.

Az IOSHA 2 program részletei, valamint a kampányeszközök a www.stopstressinfo.eu oldalon elérhetőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.