Nem vették észre a töltényhüvelyeket a tatárszentgyörgyi helyszínelők

Pest megye rendőrfőkapitánya szakszerűtlen intézkedés miatt fegyelmi eljárást rendelt el a hétfői tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság helyszínén eljáró szemlebizottság-vezető és a forrónyomos parancsnok ellen. Az elmúlt hónapokban romák elleni támadásaiban ugyanazok a fegyverek több helyszínen is felbukkantak, azaz egyre nő a valószínűsége, hogy ugyanazok követték el az elmúlt hónapok Molotov-koktélos, fegyveres támadásait.

A Nemzeti Nyomozó iroda (NNI) a fegyverszakértői jelentések alapján már hivatalosan is lát összefüggést a rendőrség a tavaly nyár óta Heves, Borsod, Hajdú, Szabolcs és Pest megyében cigánytelepek legszélső házai ellen végrehajtott fegyveres, Molotov-koktélos támadások között – jelentette be a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján Petőfi Attila, az NNI igazgatója. Úgy fogalmazott: több vadszpuskával hajtották végre a támadásokat, egyes fegyverek több helyszínen is felbukkantak azonban, így szinte biztos, hogy „egy sorozat ügyről van szó”.  Petőfi Attila sem a fegyverek számáró, típusáról nem kívánt részleteket elmondani, sem arról, hogy egyegy fegyvert hány támadáshoz használtak.

Helyszínelés tatárszentgyörgyön
Helyszínelés tatárszentgyörgyön

A rendőrség feltételezése szerint két-három, a vadászfegyverekhez jól értő felnőtt férfi lehet a támadó, akik terepjáróval, nagy, feltehetőleg sötét autóval közlekednek. Valamennyi támadás előtt alapos felderítést végeztek.

A július óta tartó fegyvere rajtaütésekben 13 romák lakta házat ért támadás, melyekben (a támadás időpontjában) 59-en laktak. Négyen meghaltak és négyen szenvedtek súlyos sérüléseket a lövésektől vagy a tűztől. Petőfi attila azt mondta: egyelőre csak találgatni lehet a támadókat mi motiválta. Vélt-valós személyes sérelem megtorlása épp úgy szóba jöhet, mint a rasszista indíték.

Közben befejeződött a Pest megye rendőrfőkapitánya által elrendelt tényfeltáró vizsgálat. Ármós Sándor azt vizsgáltatta, hibáztak-e azok a rendőrök, akiket a tűzhöz riasztottak, és akik (a helyi romák szerint) nem voltak hajlandók tudomásul venni, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet, a 27 éves férfit és alig öt éves kisfia pedig gyilkosság áldozata lett.

Ármós Sándor a vizsgálati jelentés alapján percről perce ismertette az eseményeket (ahogy azt a rendőrség rögzítette) a  Dabasi Tűzoltóságtól kilenc perccel hajnali egy óra előtt érkezett bejelentéstől kora délutánig, amikor is a rendőrség kénytelen volt beismerni: a két elhunyt mégiscsak bűncselekmény áldozata lett.

Senki sem beszélt gázolaj-szagról vagy lövésekről

Eszerint a rendőrök a mentőkkel és a tűzoltókkal együtt érkeztek a helyszínre, de akkor – és egészen reggelig – senki nem beszélt nekik arról, hogy „átható gázolaj-szagot érzett” vagy lövéseket hallott volna. A tűzvizsgálók elektromos okot sejtettek, amit szerintük a szabálytalanul elhelyezet és bekötött berendezések kábeleinek túlmelegedése okozott.

Az orvos szóban majd írásban is "tűz és robbanás miatt bekövetkezett halált" közölt a rendőrökkel. A holttesteken talált szabályos elrendezésű, kör alakú sérüléseket akkor még szintén a robbanással hozták összefüggésbe.

Nem Molotov-koktél maradványa volt

Miután idegenkezűségre (gyilkosságra) utaló nyomokat az orvos és a tűzvizsgáló nem talált, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében folytatta az eljárást. Később találtak ugyan egy parafadugóval lezárt, letört üvegnyakat, amelyből égett rongydarab lógott ki, de a tűzvizsgáló kizárta, hogy az Molotov-koktél maradványa lenne, mivel "a parafa belülről nem perzselődött meg". A helyszínelő visszatette oda, ahol találta, és lefényképezte.

Ármós Sándor szerint az orvos és a tűzvizsgáló véleménye ellenére (a közigazagtási eljárás szabályai szerint) a rendőröknek ugyanolyan alapos helyszínelést kellett volna végezni, mintha már akkor tudják, hogy bűncselekmény tetthelyén dolgoznak. Azaz: meg kellett volna várniuk, hogy kivilágosodjon és minden részletre kiteredő vizsgálatot kellett volna indítaniuk. Majd amikor megtalálják a hüvelyeket (a kiégett háztól 6-8 méterre négy darab vadászpuska-lőszer hüvelyt találtak) felül kellett volna bírálni az orvos és a tűzvizsgáló álláspontját, és azonnal igazságügyi szakértői boncolást kellett volna kérniük. Ha így járnak el, egy percig sem marad őrizetlenül a helyszín, s hamarabb megkezdődhetett volna a nyomozás.

Fegyelmi a forró nyomosok ellen

Mulasztásukért, a helszíni szemle és a helyszínre küldött úgynevezett forró nyomos csoport vezetője ellen fegyelmi vizsgálatot rendelt el a főkapitány. Ármós ugyanakkor kitérő választ adott az orvos és a tűzvizsgáló felelősségét fírtató kérdésekre, mondván: nyilatkozni neki nincs joga erről, s különben is, az illetékes hatóságok vizsgálódnak az ügyben. 

A tűzoltók megdöbbentek, hogy elmarasztalták őket

A tatárszentgyörgyi égő házhoz kivonuló dabasi tűzoltók parancsnoka - aki egyszemélyben a tűzvizsgálatot is végezte -  megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a megyei rendőri vezetés szerint ők arról tájékoztatták a helyszínelő rendőröket: kizárható az idegenkezűség - mondta Velikóvszki Zoltán, a dabasi tűzoltóság parancsnoka pénteken az MTI-nek.Ez a megállapítás már csak azért sem helytálló, mert a tűzvizsgálati jegyzőkönyvben szerepel, hogy az elektromos tűz  mellett szándékos tűzokozás is feltételezhető. A tűzoltó parancsnok erre külön felhívta a helyszínelők figyelmét, amikor átadta a ház falánál talált benzines kannát.

Az orvos szerint velük akarják elvitetni a balhét

"Indulatos vagyok!" - fakadt ki az MTI megkeresésére Kátay Dénes, az örkényi orvosi ügyelet vezetője, a holttesteket megvizsgáló orvos főnöke, aki szerint vérlázító, hogy részben velük akarják elvitetni a  "balhét", ezért megtette a szükséges jogi lépéseket. Kátay elmondta: orvosa a brutális gyilkosság helyszínén az egészségügyi törvény vonatkozó paragrafusa alapján végezte munkáját: feladata a halottvizsgálat, nem pedig a halál okának megállapítása volt. A vizsgálat során rögzítette a halál beálltának a tényét.

A tüzet ugyanúgy beírta a halottvizsgálati bizonyítványba, mint azt, hogy az elhunytakon sebzéseket észlelt. Leírta azt is: mivel a sebek akár szúrásra, akár robbanásra, akár lövésre is engednek következtetni, hatósági eljárást tart indokoltnak a pontos halálok megállapítására.

Éppen hogy nem zárták ki az idegenkezűséget

A híresztelésekkel ellentétben füstmérgezésről mint halálokról nincs egyetlen dokumentált sor sem. Kátay kiemelte: egy orvos nem mondhatja ki egyértelműen, hogy meglőtték az elhunytat, csak akkor, ha ezt a sebfeltárás, illetve a lövedék megtalálása alátámasztja. A fentiek fényében nem igaz, hogy beosztottja kizárta volna az idegenkezűséget: éppen hogy nem zárta ki - hangsúlyozta.

Kátay Dénes hozzátette: csütörtökön az ÁNTSZ is ellenőrzést tartott náluk Tatárszentgyörgy miatt, s a halottszemlével összefüggő minden dokumentációt megfelelőnek találtak. Az ügyelet vezetője sérelmezte, hogy a rendőrségi sajtótájékoztatón csupán kiragadott részeket olvastak fel a szemlejegyzőkönyvből, így az orvosi munka szakszerűségét alátámasztó jó néhány részlet kimaradt.

További bűnügyi hírek a Mozaik rovatban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.