Nem kötelező a biztonsági öv használata, ha a busz álló utasokat is szállíthat

A KRESZ nem teszi kötelezővé a biztonsági öv használatát azokon a távolsági buszokon, amelyek álló utasokat is szállíthatnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek szerdán megküldött - a KRESZ-t ismertető - tájékoztatása szerint nem kell becsatolni a biztonsági övet a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, illetve lakott területen kívül sem kötelező a biztonsági öv használata, ha a busz álló utasokat is szállíthat.

Az övet azokon a járműveken kell becsatolni, amelyek csak ülő utasokat szállíthatnak; ezeken a buszokon az utasokat tájékoztatni kell a biztonsági öv kötelező használatáról.

Nógrád megyében hétfőn, a 21-es főúton buszbaleset történt; a jármű egy vaddal ütközött, az árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember meghalt, 29-en megsérültek. A Blikk információi szerint a buszon egyetlen utas sem kötötte be a biztonsági övét.

A lap felidézte azt is, hogy 2006 óta az Európai Unió valamennyi tagországában kötelező a biztonsági öv használata azokon a járműveken, amelyek fel vannak szerelve övvel. Az uniós előírás azonban - ahogy a magyar jogszabály is - kizárólag azokra a buszokra érvényes, amelyek csak ülő utasokat szállítanak, a Volánbusz helyközi járatainak zömén azonban állva is lehet utazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.