Ha akarjuk, sem tudjuk becsapni a kutyákat

Az ebek ösztönösen megérzik, kiben bízhatnak, és amelyik embert megbízhatatlannak ítélik meg, többé nem hallgatnak rá.

A kutyák nemcsak okosak, de fejlett társas érzékenységgel is rendelkeznek. Sok tanulmány vizsgálta már, hogy miként képesek érzékelni az emberi érzelmeket, de a legújabb kutatások szerint négylábú társaink felismerik, ha valaki boldog vagy éppen szomorú, de még a féltékenység érzésével is tisztában vannak.

Úgy tűnik, a kutyák még ennél többre is képesek: ha egy személyt megbízhatatlannak ítélnek, többé nem bíznak meg benne és az utasításaiban - ezt állítja egy, az Animal Cognition nevű szaklapban megjelent tanulmány.

Azt is tudjuk, hogy a kutyák tisztában vannak a dolgok helyével, például ha a gazda mutatja, merre van a bot, a labda vagy az étel, akkor az ebek odamennek ellenőrizni, de rövid idő után arra is rájönnek, ha ezek a jelzések félrevezetőek - írja a BBC.

A Kiotói Egyetem etológusprofesszora, Akiko Takaoka és munkatársai kísérletet végeztek, amelyben az ebek viselkedését tesztelték. Első körben a kísérletvezető egy olyan dobozra mutatott, ami alatt étel volt. Ezután következett egy üres doboz, és ez éppen elég volt hozzá, hogy harmadjára, amikor ugyanaz a személy egy olyan dobozra mutatott, ami alatt valóban volt étel, a kutyák már nem hittek neki. Takaoka szerint ez azt bizonyítja, hogy a kutyák hisznek a saját tapasztalataiknak és képesek felmérni, egy ember megbízható-e vagy sem.

A kutatók ezután megismételték a kísérletet egy új személlyel. A professzort is meglepte, de a kutyák ennek az illetőnek az utasítását érdeklődve követték annak ellenére, hogy az előtte lévő emberre annak megbízhatatlansága miatt már nem reagáltak.

Takaoka és csapata most azt szeretné vizsgálni, hogy például farkasokra mennyiben igaz hasonló viselkedési minta. Ezzel a módszerrel ugyanis kideríthető lenne, hogy a kutyák magatartása az emberrel való évezredes interakció hatása-e.

A kutyák szeretik a kiszámítható viselkedést, ezt már John Bradshaw, a Bristoli Egyetem etológusa mondja. Az ebeknek szükségük van rendszerre és ha az életük rendszertelenné válik, arra próbálnak törekedni, hogy megszüntessék ezt az anomáliát.

„A kutyák jóval kifinomultabban képesek reflektálni az emberrel való kommunikációban, mint azt korábban gondoltuk. Az emberi viselkedésre is jóval érzékenyebben reagálnak, viszont prekoncepciók nélkül” - teszi hozzá a szakember. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.