Nem adja ki Polanskit Lengyelország

A lengyel államügyészség nem nyújt be fellebbezést a krakkói körzeti bíróság korábbi határozata ellen, és így nem adja ki Roman Polanski filmrendezőt az Egyesült Államoknak.

A lengyel bíróság október 30-án elutasította az Egyesült Államok kérelmét, és nem adják ki a liliomtiprással vádolt Roman Polanski filmrendezőt. November 27-én a lengyel államügyészség bejelentette, nem nyújt be fellebbezést a krakkói körzeti bíróság korábbi határozata ellen és így nem adja ki Roman Polanski filmrendezőt az Egyesült Államoknak- írja a Guardian.

Az Oscar-díjas rendezőt 1977-ben vádolták meg nemi erőszakkal az Egyesült Államokban. Polanski leitatott és elkábított egy 13 éves lányt, akivel szexuális kapcsolatot is létesített. A rendező beismerte a bűnösségét, és vádalkut kötött, mely szerint 90 napot kellett volna börtönben töltenie. A 82 éves rendező attól tartott, hogy a bíróság súlyosbítja a büntetését, ezért csak 42 napot töltött egy kaliforniai börtönben, majd Franciaországba menekült.

Polanski Párizsban született, de Lengyelországban nőtt fel, ezért kettős állampolgár. A francia törvények tiltják állampolgáraik kiadatását, a lengyel törvények azonban nem.

Roman Polanski ellen évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben az Egyesült Államokban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.